Boj s vysokou nemocností - víme jak na to

21.03.2006 | , ABL
Tiskové zprávy


Novela zákona o nemocenském pojištění přinese podnikatelům nejednu svízel. Přináší větší administrativu, ale hlavně vyšší náklady. ABL vyvinula nový produkt s názvem „nemocenská“, který je zaměřen na eliminaci fiktivní nemocnosti.

ABL vyvinula nový produkt s názvem „nemocenská“, který je zaměřen na eliminaci fiktivní nemocnosti. Jeho působení je hlavně preventivní, ale výsledkem je nemalá úspora nákladů. „Až u 50 % případů pracovní neschopnosti nad průměrnou úrovní nemocnosti se jedná o zneužívání nemocenských dávek. Při testování našeho nového produktu jsme díky našim poznatkům dospěli k závěru, že vysoká nemocnost je z velké části spojena se zaměstnaneckou kriminalitou,“ říká ing. Kamila Přívratská, projektový manažer ABL, a. s. „Zaměstnanecká kriminalita tvoří v průměru až 70 % z celkových ztrát společnosti a proto může dojít při jejím odhalení prostřednictvím analýzy nemocnosti k extrémnímu uspoření nákladů.“

Spolupráce s klientem začíná vstupní analýzou současného stavu. Dochází k určení rizikových lékařů, u kterých hrozí vystavování fiktivních potvrzení o neschopnosti a zároveň vzniká skupina rizikových zaměstnanců. Po vstupní analýze dochází ke konzultaci dalšího postupu s klientem. ABL na sebe přebírá komunikaci se Správou sociálního zabezpečení, osobní a telefonickou kontrolu zaměstnanců a samozřejmě může nabídnout i detektivní podporu.

Česká republika je země s druhou největší nemocností v Evropské unii. Trend vysoké nemocnosti je spojen se všem postkomunistickými zeměmi a zpravidla je spjat s pozicemi s průměrnou nebo podprůměrnou mzdou. Vysoká až nadprůměrná nemocnost trápí většinu průmyslových podniků s velkým počtem zaměstnanců.

Společnost ABL představí svůj nový projekt „nemocenská“ v rámci Konference o podnikové bezpečnosti, která se koná na půdě Policejní Akademie ČR 11. dubna 2006. Více o konferenci se dozvíte na www.podnikovabezpecnost.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy