Skupina ČSOB loni zvýšila zisk o 17 procent na 8,1 miliardy korun

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Největší domácí banka ČSOB loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 17 procent na 8,1 miliardy korun. Za hospodářským výsledkem stojí nárůst objemu poskytnutých hypoték a rostoucí objem spravovaných aktiv, uvedla dnes banka. Bilanční suma banky se meziročně zvýšila z 614 miliard korun na 737 miliard korun. Výsledky skupiny jsou auditované podle mezinárodních účetních standardů.

Se započtením jednorázové splátky Slovenské inkasní vzrostl čistý zisk skupiny meziročně o 50 procent na 10,3 miliardy korun.

Celkový objem úvěrů bance loni vzrostl o 11 procent na 246 miliard korun. Skupina ČSOB loni uzavřela téměř 15.000 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 19 miliard korun. Celkový objem hypoték tak meziročně vzrostl o 35 procent na 46,3 miliardy korun. Objem klientských vkladů vzrostl o 11 procent na 472,6 miliardy korun.

Objem korporátních úvěrů meziročně stoupl o 36 procent na 87 miliard korun a portfolio retailových úvěrů se zvýšilo meziročně o 27 procent na 42,9 miliardy korun. Portfolio úvěrů pro malé a střední podniky dosáhlo 29,3 miliardy korun, což je o 38 procent více než předloni.

Čistý úrokový výnos bance v meziročním srovnání stagnoval na 15,8 miliardy korun. "Stagnace byla způsobena přeceněním aktiv. Jinak výnosy rostly ve všech segmentech," uvedl generální ředitel banky Pavel Kavánek. Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o pět procent na sedm miliard korun.

Provozní zisk skupiny stoupl o pět procent na 10,9 miliardy korun. Provozní náklady skupiny se meziročně zvýšily o šest procent na 16,4 miliardy korun.

Podle Kavánka patřil loni mezi významné transakce, které pomohly obchodům banky, příjem ze Slovenské inkasní, prodloužení smlouvy s Českou poštou a prodej budov. "Smlouva s Českou poštou se již nyní projevuje v oživení dynamického růstu obchodů," uvedl.

Jednou z hlavních priorit ČSOB zůstává snížení poměru nákladů a výnosů, který loni klesl o 1,6 procentního bodu na 60 procent, ale nadále zůstává jeden z nejvyšších mezi bankami na českém trhu. "Jsme na tom hůře než konkurence, ale jdeme v dobrém směru," řekl Kavánek.

Kapitálová přiměřenost banky loni činila 10,3 procenta, návratnost kapitálu se zvýšila na 16,9 procenta. ČSOB má přes tři miliony klientů. Majoritním vlastníkem banky je belgická KBC Bank, která drží téměř 90 procent akcií. ČSOB před několika lety převzala zkrachovalou IPB.

Loni se dařilo i ostatním bankám. Například banka s největším počtem klientů, Česká spořitelna, meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 12,3 procenta na rekordních 9,13 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK