ÚOHS povolil Tesku nákup 27 supermarketů Edeka

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil společnosti Tesco Stores ČR nákup 27 ze 38 tuzemských supermarketů německé společnosti Edeka, která se rozhodla odejít z České republiky. Podle plánů Tesco Stores ČR by měla přeměna supermarketů Edeka na obchody Tesco trvat zhruba měsíc. Společnost Tesco nyní v ČR provozuje šest obchodních domů, 28 hypermarketů a jeden supermarket a díky nákupu 27 supermarketů Edeka posílí pozici na tuzemském trhu, kde jí minulý rok s tržbami 22 miliard korun patřilo páté místo žebříčku největších obchodních řetězců.

Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS řekl, že antimonopolní úřad transakci se supermarkety Edeka povolil v závěru minulého týdne. "Úřad dospěl k závěru, že spojením vzniklý subjekt bude nadále muset čelit konkurenci ze strany řady subjektů. Tržní podíly některých z nich jsou přitom dokonce vyšší," zdůvodnil Vrána rozhodnutí ÚOHS. Dodal, že na tuzemskému maloobchodním trhu navíc nejsou významné právní či administrativní překážky bránící vstupu nových hráčů.

"Nákup maloformátových prodejen Edeka plně koresponduje s dlouhodobou strategií společnosti Tesco, jejímž cílem je posílit pozici firmy v ČR," řekla dnes ČTK mluvčí Teska Jana Matoušková. Supermarkety Edeka totiž fungují převážně v menších městech se zhruba 10.000 obyvateli. Z větší části se obchody nacházejí v regionu severozápadních, severních a severovýchodních Čech. Průměrná prodejní plocha obchodů je 500 metrů čtverečních. Nákup obchodů Edeka tak zapadá do strategie společnosti Tesco, která chce nyní expandovat do menších měst, v nichž ještě konkurence obchodníků není tak velká.

Společnost Tesco chce každý týden zmodernizovat šest obchodů Edeka. "První obchod Edeka, který se zákazníkům na začátku dubna představí pod hlavičkou Tesca, je prodejna v Neratovicích," uvedla Matoušková. Modernizace jedné převzaté prodejny Edeka zabere přibližně pět dní. "Během této doby změníme strukturu prodejních oddělení, zlepšíme navigaci, představíme nový design a upravíme nabídku zboží," uvedl manažer integračního týmu Tesco Stores ČR Robert Kowalski. Zároveň s 27 prodejnami Edeka společnost Tesco převezme zhruba 400 jejich pracovníků. Tesco nyní zaměstnává zhruba 9000 lidí.

Cenu kontraktu společnost Tesco neuvedla s odůvodněním, že si zveřejnění této informace prodávající strana nepřála. Deník Mladá fronta Dnes uvedl, že Tesco za supermarkety zaplatí cenu obvyklou při podobných transakcích, což bývá zpravidla polovina tržeb. Poslední známý údaj je z roku 2004, kdy Edeka utržila v Česku 1,7 miliardy korun. Tesco by tedy podle deníku za obchody zaplatilo přes půl miliardy korun.

Tesco již loni oznámilo, že převezme také obchody Carrefouru v Česku a na Slovensku výměnou za obchody Tesco na Tchaj-wanu. Evropská komise českou část transakce již schválila a přesunula její slovenskou část na slovenské antimonopolní úřady, které nyní dohodu posuzují. Loni odešel z ČR také obchodní řetězec Julius Meinl, který 58 obchodů prodal společnosti Ahold Czech Republic.

Tesco je s obratem 54 miliard eur, tedy více než 1,5 bilionu korun, jedničkou na trhu v Británii a čtvrtou největší maloobchodní firmou na světě. Na českém trhu loni patřilo Tesku s tržbami 22 miliard korun páté místo v žebříčku největších obchodních řetězců, který sestavila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod. Na prvním místě byla firma Makro Cash&Carry (tržby 37,5 miliardy korun), na druhém místě firma Schwarz (Kaufland, Lidl, 37 miliard korun), třetí byl Ahold (Albert, Hypernova, 36 miliard) a čtvrtá skupina REWE (Billa, Penny Market, 23,2 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK