Evropský parlament vítá příměří ETA

23.03.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament v Bruselu zahájil své letošní páté plenární zasedání. Úvodem řada europoslanců přivítala příměří, které vyhlásila baskická separatistická organizace ETA.

Evropský parlament v Bruselu zahájil své letošní páté plenární zasedání. Úvodem řada europoslanců přivítala příměří, které vyhlásila baskická separatistická organizace ETA. Poslanci zároveň připomněli oběti jejího teroru. Parlament rovněž rozhodl zařadit na pořad jednání rozpravu o situaci v Bělorusku.
 
Europoslanci dále mj. projednají zabezpečení dodávek energie, podporu pěstování rostlin na biomasu a problematiku stárnutí obyvatelstva. Parlament se bude zabývat i návrhem politické strategie EU na příští rok a uvažovanou vojenskou intervencí v Demokratické republice Kongo. Poslanci budou hlasovat i o financování eurostran, podpoře ochrany spotřebitelů a vytváření evropského smluvního práva.
 
V úvodní rozpravě k prohlášení ETA předseda EP Josep BORRELL (PES, ES) přivítal příslib trvalého příměří, který označil za "velmi pozivní a nadějné", jakož i "dobrou zprávu pro Španěly, Evropany a všechny demokraty". Oznámení příměří je podle něho nicméně i "okamžikem zármutku, kdy si připomínáme oběti teroru." "Na obzoru se noří budoucnost bez násilí", dodal s tím, že: "Terorismus je možné porazit, a to z tvrze, která se nazývá demokracie."
 
Jménem poslaneckého klubu Strany evropských socialistů (PES) vystoupila španělská europoslankyně Bárbara DÜHRKOP DÜHRKOPOVÁ, jejíhož manžela ETA zavraždila. Všechny evropské demokraty a demokracie vyzvala k jednotě s cílem dosáhnout konečně míru. Prohlášení označila za "čas naděje, ale i okamžik k uctění památky obětí teroru".
 
K jejím slovům se připojil předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany-Evropských demokratů (EPP-ED) Hans-Gert PÖTTERING (EPP-ED, DE). Po vyhlášení příměří podle něho nesmí následovat "žádná politická protislužba". Připomněl rovněž uvěznění řady disidentů v Bělorusku.

Předseda poslaneckého klubu Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Graham WATSON označil vyhlášení příměří za "vítězství", které mu připomíná politické lídry poválečné doby. "Demokracie vzniká u volebních uren, a ne násilím", dodal.
 
Spolupředseda poslaneckého klubu Zelených/Evropské svobodné aliance (Greens/EFA) Daniel COHN-BENDIT zdůraznil právo států postavit se teroru, ocenil ale i jejich schopnost vyjednávat. ETA vyzval, aby prohlášení zaslala i palestinské teroristické organizaci Hamas, "aby si z něho vzala příklad".
 
Irský poslanec a předseda frakce Unie pro Evropu národů (UEN) Brian CRAWLEY poznamenal, že pro mnoho obětí bohužel prohlášení přichází pozdě. Šanci, kterou příměří nabízí, je však podle něho nutné využít.
 
Německá poslankyně Sylvia-Yvonne KAUFMANNOVÁ jménem frakce Konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL) zdůraznila: "Neexistuje žádný důvod ospravedlňující terorismus."
 
Britský nezařazený europoslanec Jim ALLISTER prohlásil, že i Severní Irové desítky let trpěli terorem. Ústupky ETA odmítl slovy: "Nelze být po večerech teroristou a přes den politikem."
 
Dánský poslanec Jens-Peter BONDE za frakci Nezávislí/Demokracie (IND/DEM) připomněl, že i v Dánsku se na pomezí s Německem z nepřátel stali přátelé.
 
Španělský poslanec Alejo VIDAL-QUADRAS ROCA (EPP-ED, ES) oznámení ETA podrobil kritice, neboť nevyslovuje lítost na terorem a jeho oběťmi ani příslib, jak dlouho příměří potrvá.
 
Poslanci po úvodní rozpravě schválili navrhovaný pořad jednání. Rozprava o Bělorusku proběhne ve čtvrtek dopoledne. Hlasování o zprávě Jeana-Paula GAUZÈSE (EPP-ED, FR) k doručování soudních a mimosoudních písemností ve věcech občanských a obchodních bylo odloženo na příští plenární zasedání.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy