Předmětem trestního oznámení není úředník, ani představitel ministerstva

24.03.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Dle zákona provedl Nejvyšší kontrolní úřad kontrolu zaměřenou na hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na programy bytové výstavby a bydlení, a to v letech 1998-2004. Kontrola probíhala v průběhu roku 2005, přičemž kontrolovanými byla ministerstva pro místní rozvoj a financí a více než 30 obcí jako příjemců státních dotací v rámci programového financování zaměřeného na podporu bytové výstavby. Závěr z této kontroly dnes projednala vláda.

Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověření účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti realizovaných programů na podporu bydlení v letech 1998-2004 z hlediska stanovených cílů programu a zabezpečování bytové politiky státu. Zjištěny byly některé nedostatky při financování a realizaci programů výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury.

 Například:
• Podmínky pro poskytování dotací stanovilo MMR zejména v letech 1998 až  2002 nedostatečně, v některých případech i chybně.
• MMR v programech zejména pro roky 2002 a 2003 dostatečně nevymezilo formu dokladů, jejichž přiložení k písemné žádosti o dotaci je povinnou podmínkou pro přidělení podpory.

Realizovali jsme řadu opatření s cílem odstranění zjištěných nedostatků. Díky tomu probíhá poskytování dotací v roce 2006 na propracovanější organizační úrovni, která zajišťuje v maximální míře prvenci rizik opakování dílčích nedostatků. Jednoznačně jsme například formulovali obsah a rozsah předkládaných dokladů, zpracovali jsme Metodiku k podprogramům v oblasti bydlení pro rok 2006, v neposlední řadě důsledně vyžadujeme, aby žadatelé o dotaci předkládali všechny doklady stanovené pro její přidělení,“ přiblížil ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

NKÚ také zjistil vážnější pochybení při nakládání s dotacemi na bydlení a podal proto trestní oznámení. „O jaké obce a o jak velkou dotaci jde nemůžeme kvůli probíhajícímu vyšetřování sdělit ani my ani NKÚ. Musíme počkat na zproštění mlčenlivosti. Poté budeme obratem informovat veřejnost. Mohu však říci, že předmětem trestního oznámení není úředník, ani představitel ministerstva. Týká se to konečných příjemců dotací," dodal Martínek.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy