Zuzana Roithová kritizuje nedostatečná opatření EK vůči asijským botám

24.03.2006 | , KDU-ČSL
Tiskové zprávy


Evropská komise uvalí na levnou obuv z Číny a Vietnamu antidumpingová vyrovnávací cla – od 7. dubna to budou 4 procenta, během půl roku vzrostou na 16,8 procenta pro vietnamskou obuv a 19,4 pro čínskou obuv  kvůli porušování obchodních pravidel. Šetření Evropské komise totiž přímo ve vietnamských a čínských podnicích odhalilo ceny stlačené pod výrobní náklady díky státním intervencím.

Zuzana Roithová výsledky šetření oceňuje, zavedení cel ale považuje za opožděnou reakci stejně jako někdejší uvalení kvót na textil. "Antidumpingová cla jsou navíc nízká  a nevztahují se na dětskou a sportovní obuv", dodává poslankyně Evropského parlamentu, „opatření EK tak nezabrání dalšímu zaplavování evropského trhu levnou a nekvalitní obuví.“ Ta vytěsňuje z trhu tradiční evropské výrobce, jejichž boty nemohou konkurovat cenou. Evropa už ztratila v této sféře na 40 tisíc pracovních míst. Roithová vidí hlavní problém v tom, že si brzy Evropané nebudou moci koupit kvalitní obuv, protože se přestává vyrábět. A to i v ČR, protože v devadesátých letech zrušila povinné certifikace pro výrobu a prodej ortopedicky nezávadné obuvi. Nejvíce tím trpí malé děti - dětská noha se totiž formuje podle tvaru a vlastností bot zejména v raném věku.


"Přesto komisař Mandelson vyňal z antidumpingových cel dětskou a sportovní obuv a tvrdí, že to pomůže chudším rodinám. S tím zásadně nesouhlasím," říká bývalá ministryně zdravotnictví. „Vynětí dětských a sportovních bot z působnosti cel, ačkoli se jich týkají stejné nefér obchodní praktiky, je nejen nedůslednost, ale zejména projev slabosti zahraničně obchodní politiky EU a je třeba ji odsoudit jako krátkozrakou. Evropané si zaslouží lepší spravování společných problémů než je tento příklad. Proto volám dále spolu s Českou lékařkou společností po zavedení povinné certifikace alespoň dětské obuvi," dodává Roithová.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy