Společnost MasterCard Incorporated vykázala k 31. prosinci 2005 rekordní výsledky

24.03.2006 | , Mastercard
Tiskové zprávy


Společnost MasterCard Incorporated oznámila, že rok 2005 byl pro ni rekordní díky vynikajícím výsledkům dosaženým s podporou jejích členských finančních institucí na celém světě. V roce 2005 dosáhly čisté výnosy výše 2,9 mld. dolarů, což je o 13,3 % více než v roce 2004. Kurzové výkyvy neměly na tento růst významný dopad. Čistý zisk za uvedený rok dosáhl rekordních 267 milionu dolarů, což znamená rozředěný zisk 2,67 dolaru na akcii, oproti 238 milionu dolarů (2,38 dolarů na akcii) v roce 2004.

Výnosy se zvýšily především díky růstu celkového objemu dolarů (GDV – Gross Dollar Volume) na kartách značky MasterCard o 11,9 % na 1,7 bilionu dolarů a zvýšení počtu transakcí zpracovaných společností MasterCard v roce 2005. K růstu GDV došlo díky tomu, že majitelé 749,3 mil. karet MasterCard vydaných společností na celém světě je používali na více než 24 mil. akceptačních míst celého světa. Společnost MasterCard dosáhla značného růstu v mezinárodním měřítku především díky nárůstu cestování do zahraničí. Ke zvýšení výnosů přispěly i určité změny v cenách, které vstoupily v účinnost 1. dubna 2005.

„Společnost MasterCard dosahuje výsledků, které odrážejí naši strategii zaměřenou na zákazníka a hodnotu našich nejdůležitějších strategických aktiv – naší značky, naší globální sítě a našich zkušeností v oboru platebního styku,“ prohlásil Robert W. Selander, prezident a generální ředitel společnosti. „V loňském roce schopnost společnosti MasterCard vyjít účinně vstříc potřebám našich hlavních zákazníků, navázat pevné vztahy s obchodníky a dosahovat pokroku v oblasti zpracování ukázala sílu našeho globálního podnikatelského modelu.“

Celkové provozní náklady se v roce 2005 zvýšily o 13,3 % především z důvodu zvýšených výdajů na inzerci, rozvoj trhu a lidské zdroje včetně dodatečných nákladů na odstupné, úpravy v zaúčtování odměn, jež společnost vypsala za dosažené výsledky, a v důsledku náboru dalších pracovníků, jehož cílem bylo zabezpečit strategické výhody firmy.

Výdaje na inzerci a rozvoj trhu vynaložené na propagaci značek společnosti a na pomoc jejím zákazníkům s rozšiřováním povědomí spotřebitelů a s podporou dalšího využívání karet vzrostly na 1,0 mld. dolarů, což je 10% zvýšení oproti roku 2004.

Na základě vývoje probíhajících jednání o vypořádání v souvislosti se soudním sporem, jenž společnost vede kvůli kurzovým přepočtům, z nichž některá se pro společnost MasterCard vyvíjela příznivě, společnost zvýšila svoji rezervu na tento spor na 89 mil. dolarů, z čehož 75 mil. dolarů bylo poskytnuto na tuto rezervu v roce 2005.

Ostatní výnosy a náklady se v roce 2005 zvýšily o 37 mil. dolarů, tedy ze záporných 23 mil. dolarů v roce 2004 na kladných 14 mil. dolarů. K tomu přispělo zvýšení úrokových výnosů z hotovostních a investičních zůstatků o 12 mil. dolarů i zvýšení sazeb úroků plynoucích z těchto zůstatků. Společnost dále zaznamenala zisk ve výši 17 mil. dolarů související s vypořádáním sporu ohledně smlouvy o činnosti zákazníka a dále zisk 9 mil. dolarů v důsledku odprodeje dvou investic.

V roce 2005 činila efektivní daňová sazba 34,5 % oproti 26,5 % v roce 2004, a to především kvůli příznivému vypořádání a přehodnocení různých daňových a auditorských záležitostí v průběhu roku 2004.

Chris A. McWilton, finanční ředitel společnosti, k finančním výsledkům společnosti uvedl: „Naše finanční výsledky v roce 2005 dokládají sílu společnosti MasterCard a její postavení ve středu dění na rychle se rozvíjejícím globálním oboru platebního styku.“

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy