Nejlepší výsledky v historii Bank Austria Creditanstalt

24.03.2006 | , Bank Austria Creditanstalt Group
Tiskové zprávy


Za rok 2005 se Bank Austria Creditanstalt Group (BA-CA) podařilo dosáhnout rekordních výsledků. Čisté výnosy před zdaněním a menšinovými podíly vrostly o 51,5 % na celkových 1,3 mld. EUR (2004: 859 mil. EUR). BA-CA tak splnila svůj plán, který byl ještě během roku upraven směrem nahoru z 1,1 mld. EUR na 1,3 mld. EUR. Čisté výnosy po zdanění a menšinových podílech se zvýšily o 58,3 % na 964 mil. EUR (2004: 609 mil. EUR).

Erich Hampel, generální ředitel Bank Austria Creditanstalt, to komentoval slovy: „Rok 2005 byl nejúspěšnějším rokem v historii Bank Austria Creditanstalt – která se mimochodem začala psát v roce 1855. Čisté výnosy před zdaněním překonaly poprvé hranici 1 miliardy EUR. To představuje největší zisk, jaký kdy bankovní instituce v Rakousku dosáhla. Umožnily to tři faktory: ideální strategie, nadprůměrné nasazení našich zaměstnanců a důvěra, kterou v nás mají naši klienti i akcionáři.“

Vynikající kvalita dosažených výsledků je patrná i z výrazného nárůstu provozního zisku, který se zvýšil o 20,9 % na celkových 1,142 mld. EUR (2004: EUR 944 mil. EUR). Na tomto silném růstu měly výrazný podíl obchodní aktivity banky ve střední a východní Evropě (CEE): obchodní divize CEE vytvořila 54 % celkových čistých výnosů skupiny BA-CA a představuje tak v rámci skupiny divizi s největším podílem na výnosech a s největší tvorbou hodnoty.

Erich Hampel dodal: „V posledních pěti letech zaznamenala BA-CA výraznou proměnu. Z kategorie mezinárodní lehká váha jsme se úspěšně přesunuli do kategorie regionální těžká váha a výsledek je ten, že v současnosti jsou naše výnosy dvojnásobné oproti době před pěti lety. Jsme nyní plně soustředěni na naše klíčové trhy v Rakousku a střední a východní Evropě, a v tomto regionu patříme k největším mezinárodním bankám."

Změny v síti BA-CA ve střední a východní Evropě

BA-CA bude hrát ve střední a východní Evropě v důsledku obchodního spojení mezi skupinou UniCredit a HVB Group ještě důležitější roli: bude i nadále řídit aktivity v tomto regionu, ale síť se ještě rozroste. Erich Hampel řekl: „V regionu CEE budeme na čele aktivit skupiny. Navíc vidíme další příležitosti k expanzi a to zejména v Rusku a zemích Společenství nezávislých států, což je trh s více než 150 mil. obyvateli a tempem růstu u bankovního sektoru okolo 20 % ročně."

UniCredit a HypoVereinsbank převedou pod BA-CA tyto své dceřiné banky: Bulbank v Bulharsku, UniCredit Zagrebacka Banka v Bosně a Hercegovině, Zagrebacka Banka v Chorvatsku, Živnostenská banka v České republice, International Moscow Bank v Rusku, HVB Bank v Lotyšsku spolu s pobočkami HVB v Estonsku a na Litvě, UniBanka na Slovensku a UniCredit Romania v Rumunsku. Převedení jednotek v Turecku je ještě předmětem jednání. V Polsku bude bankovní aktivity řídit přímo UniCredit.

BA-CA bude navíc odpovědná za rozvoj obchodu v těchto zemích: Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Kypr, Gruzie, Řecko, Kazachstán a Moldávie.

Hlavní údaje u BA-CA ve vztahu ke střední a východní Evropě se tak změní následovně: v budoucnu bude BA-CA odpovědná za 24 zemí namísto dosavadních 12. Trh, na kterém bude působit, se zvětší ze 100 mil. obyvatel na více než 300 milionů. Po převodu kapitálových podílů ve zmíněných dceřiných společnostech se podle současných kalkulací její celková aktiva – bez započtení Turecka – zvýší z 37,4 mld. EUR na 39 mld. EUR. Počet zaměstnanců se mírně zvýší z 20200 na 20500 a počet poboček se mírně sníží, z 1180 na 1060.


Větší dividenda
Na výroční valné hromadě navrhne představenstvo Bank Austria Creditanstalt zvýšení dividendy z 1,50 EUR na 2,50 EUR v souladu s vynikajícími výsledky, které banka dosáhla. To odpovídá výplatnímu poměru přibližně 38 %.

Silnější kapitálová základna
V roce 2005 se vlastní kapitál  Bank Austria Creditanstalt zvýšil o 9 % na 7,5 mld. EUR (2004: 6,9 mld. EUR). S tímto objemem je BA-CA bankou s nejsilnější kapitálovou základnou v Rakousku. Generální ředitel Erich Hampel k tomu uvedl: „Silná kapitálová základna BA-CA dává našim klientům velmi silný stupeň jistoty. Disponujeme zároveň dostatečným kapitálem pro další expanzi." Ukazatel vlastního kapitálu Tier 1 je 8,3 % a u BA-CA tak přesahuje o více než 100% zákonný požadavek pro banky ve výši 4 %.

Návratnost vlastního kapitálu před zdaněním (ROE) vzrostla na 17,9 % (2004: 13,3 %) i přes zmíněný nárůst vlastního kapitálu. ROE po zdanění vzrostla na 14,3 % (2004: 10,1 %). "To je dobrá hodnota. Podařilo se nám tak, a to s předstihem, splnit plánovanou hodnotu, kterou jsme na trhu ohlásili," uvedl generální ředitel banky Erich Hampel.

Také akcie BA-CA v roce 2005 pokračovaly v úspěšném vývoji. Svým růstem o 41,3 % překonala cena akcií BA-CA index DJ EuroStoxx / Banks, který vzrostl o 26,5 %. Výnosy na akcii byly 6,56 EUR (2004: 4,14 EUR).  Tržní kapitalizace banky k 16.3. 2006 dosáhla 16,2 miliard EUR.

Výhled na rok 2006
Ve finančním roce 2006 dojde ke změně u konsolidovaných společností BA-CA v důsledku integrace banky do skupiny UniCredit Group. Datum převodu kapitálových podílů jednotlivých dceřiných společností ještě nebylo stanoveno. Nelze tak zatím odhadnout plný dopad těchto kapitálových převodů a proto BA-CA v této chvíli není schopna stanovit cíl pro výnosy v r. 2006. Na základě interních kalkulací ale BA-CA očekává další nárůst svých čistých výnosů před zdaněním vzhledem k trvajícímu silnému výnosovému potenciálu u růstového regionu střední a východní Evropy. Generální ředitel BA-CA Erich Hampel ještě dodal: „Naší novou roli v rámci UniCredit Group považuji za záruku dalšího růstu a také toho, že naše výsledky budou i nadále vynikající."

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy