Profit: PPF začala jednat o prodeji eBanky s Raiffeisenbank

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - PPF začala jednat o prodeji eBanky s Raiffeisenbank. Uvedla to dnes internetová verze týdeníku Profit. "Nechceme tuto informaci nijak komentovat," uvedl na dotaz Profitu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Případné spojení s eBankou by bilanci Raiffeisenbank posílilo o téměř 20 miliard korun, čímž by předehnala GE Money Bank a stala by se pátou největší bankou v Česku.

Podle Profitu majitel eBanky, společnost PPF, jedná o prodeji eBanky již více než rok. Úspěchu transakce ale zatím brání skutečnost, že cena, jíž požaduje, se zdá potenciálním kupcům příliš vysoká. Na ceně zatím ztroskotalo i jednání s největší finanční institucí na českém trhu, ČSOB, napsal Profit.

eBanka obsluhuje více než 471.000 klientů, z toho 115.000 tvoří kmenoví zákazníci, tedy majitelé osobních nebo firemních účtů. Hospodaření eBanky se loni vymanilo z červených čísel a společnost po třech předchozích ztrátových letech vykázala podle auditovaných výsledků čistý zisk 10,5 milionu korun; bilanční suma meziročně narostla o 25 procent. V roce 2004 ztráta činila 271 milionů korun.

PPF, jejímž majoritním vlastníkem je Petr Kellner, je nejsilnější českou finanční skupinou. Její hodnota se odhaduje na více než 100 miliard korun.

Raiffeisenbank působí na českém trhu 13 let. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen International Bank Holding AG, jejíž mateřskou společností je Raiffeisen Zentralbank, vedoucí uskupení v oblasti komerčního a investičního bankovnictví ve střední a východní Evropě. Bilanční suma Raiffeisenbank představuje více než 60 miliard korun, má 45 obchodních míst po celém území ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK