Špidla vidí summit EU jako velký pokrok

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. března (zpravodaj ČTK) - Za velký posun kupředu na cestě ke konkurenceschopnější Evropské unii považuje český komisař Vladimír Špidla právě skončený summit. A to i přesto, že se ČR a dalším nováčkům nepodařilo prosadit větší liberalizaci služeb, že summit jen "vzal na vědomí" komisařovy argumenty pro zrušení překážek pro volný pohyb pracovních sil i navzdory pochybám o závazku každým rokem v EU vytvářet dva miliony pracovních příležitostí.

"Je vysoká naděje na úspěch, tedy na přijetí směrnice, která jednoznačně bude znamenat pokrok," řekl Špidla poté, co šéfové států a vlád udělili komisi mandát postupovat na základě Evropského parlamentu, který původní návrh směrnice značně oklestil. "Interpretace, názory i obavy mohou být různé, ale výsledek bude velmi dobře použitelný. Jsem si opravdu jist, že bude krokem kupředu k jednotnému trhu služeb," dodal.

Hned v úvodu summitu předseda Evropského parlamentu Josep Borrell varoval před vytyčováním cílů, na které pak chybějí prostředky, jako před šrámy na věrohodnosti EU. Ale podle Špidly jsou závazky vynakládat tři procenta hrubého domácího produktu na vědu, obstarat uplatnění mladým lidem do půl roku po absolvování školy či každým rokem vytvářet dva miliony nových pracovních příležitostí splnitelné. "Během dvou let se podařilo snížit počet nezaměstnaných z 20 milionů na 18,3 milionu. Snižování nezaměstnanosti není dáno předem, ale není to nemožné. Cesty mohou vést právě přes vědu a výzkum, volný pohyb pracovní síly, přes dokončení vnitřního trhu," uvedl.

Přeřadit na vyšší rychlost by Evropě mohla pomoci i prosazená myšlenka Evropského technologického institutu. "Jistě bude ještě zrát, ale ve vytvoření společného vědeckého a inovačního prostoru to bude velký krok kupředu," míní. Snahu české vlády získat koordinační centrum projektu do Brna nekomentoval. "To bude tak složité rozhodnutí, že nevím, kam střelka nakonec ukáže," uvedl pouze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK