Průzkum: Windows má v tuzemsku 98 uživatelů ze 100

26.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Některou z verzí operačního systému Windows používá na svém počítači více než 98 ze 100 tuzemských uživatelů. Platforma od společnosti Microsoft během posledního roku zejména díky poslední verzi XP upevnila své postavení o 0,6 procentního bodu na 98,3 procenta, vyplývá ze statistiky návštěvnosti internetových stránek Navrcholu.

Konkurenční systémy využívá pouze 1,7 procenta uživatelů. Vedoucí Unix a od něj odvozené ztratil během 12 měsíců 0,6 procentního bodu a dostal se na 0,8 procenta, Apple Mac mělo na svém počítači 0,6 procenta uživatelů.

Mezi verzemi Windows dominuje poslední verze XP, kterou v únoru používalo 79 procent uživatelů. "Za půl roku tak došlo k nárůstu využívání této verze Windows o více než osm procentních bodů, což lze opět přičíst jak přirozené obnově softwaru, tak obchodní politice společnosti Microsoft," uvedl Tomáš Krause ze společnosti Internet Info.

Všechny ostatní verze Windows naopak zaznamenaly pokles. Nejzřetelnější úbytek, mezi třemi a čtyřmi procenty, byl naměřen u verze 2000 a 98. Zastoupení starších domácích verzí Windows, tedy 95, 98 či Millenium Edition je v současné době v porovnání s vlajkovou lodí XP marginální a dohromady je využívá necelých devět procent uživatelů.

"Současná převaha Windows XP je zcela zřejmá. Bude zajímavé sledovat, jak se do statistik promítne zveřejnění nové verze," dodal Krause. Microsoft chtěl původně nové Windows pod označením Vista představit letos v létě, podle posledních zpráv to ale bude až na začátku příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK