Představitelé ODS: Daňové prázdniny jen jednou a v určený rok

26.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Daňové prázdniny, které by podle návrhu ODS měli mít jednou za čtyři roky živnostníci, by živnostník mohl mít pouze v prvním čtyřletém období. Konkrétní rok, kdy by podnikatel daňové prázdniny měl, by si nevybral sám, ale byly by v roce, který bude pevně stanoven. Vyplývá to ze slov představitelů ODS Petra Nečase a Vlastimila Tlustého v dnešních televizních debatách. Podle oponentů by daňové prázdniny mohly vést ke spekulačnímu jednání živnostníků, jehož důsledkem by bylo to, že by neplatili daně vůbec.

V diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie místopředseda ODS Nečas řekl, že by jedny roční daňové prázdniny podle vlastního výběru živnostník mohl mít pouze v prvním čtyřletém období. V dalších obdobích by nárok na daňové prázdniny měl pouze začínající živnostník. Navíc by v době daňových prázdnin nemohl čerpat od státu žádné dotace, ani sociální dávky. A to by vedlo k tomu, že o daňové prázdniny mnozí živnostníci nebudou mít zájem, míní Nečas.

Kromě v toho by se u daňových prázdnin mohla uplatnit zásada, že je ve čtyřletém období budou živnostníci moci uplatnit pouze ve stanoveném roce, a nikoliv podle vlastního výběru. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl stínový ministr financí ODS Tlustý. Podle oponentů návrhu daňových prázdnin by se totiž živnostníci mohli spojovat do "kvartet", která by umožnila daňové výhody čerpat prakticky každý rok.

Ministr financí Bohuslav Sobotka v Nedělní partii proti návrhu daňových prázdnin argumentoval mimo jiné tím, že by to nebylo spravedlivé pro zaměstnance, kteří musí platit daně každý rok a byli by tak "daňovými soumary". Nečas v reakci citoval statistické údaje, podle kterých rodina živnostníka má v průměru roční příjem na osobu kolem 100 tisíc korun, zatímco u rodiny zaměstnance to činí 119 tisíc korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK