Celková důvěra v ekonomiku se v březnu zvýšila

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Celková důvěra v ekonomiku se v březnu zvýšila proti předchozímu měsíci i meziročně. Proti únoru vzrostla o půl bodu a proti březnu minulého roku o 2,4 bodu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Optimisticky hodnotí vývoj domácí ekonomiky také spotřebitelé. Z šetření vyplývá, že očekávají zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Zvýšil se podíl lidí, kteří mají v úmyslu více spořit. Proti únoru vzrostl podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti.

V průmyslu se celková důvěra oproti minulému měsíci zvýšila o 1,3 bodu, avšak v meziročním srovnání je o 0,7 bodu nižší než v březnu 2005. Ve stavebních podnicích se důvěra meziměsíčně zvýšila o bod a je o 1,5 bodu vyšší než v březnu 2005. V obchodu se důvěra snížila o 4,7 bodu, ale meziročně je o 0,3 bodu vyšší než v březnu 2005. Ve vybraných odvětvích služeb důvěra klesla o 0,6 bodu, ale v meziročním srovnání je o 5 bodů vyšší, uvedl ČSÚ.

Příznivé hodnocení současné ekonomické situace zůstalo v průmyslu, v obchodě i ve vybraných službách. Ve stavebnictví se výrazně snížilo.

V průmyslu očekávají respondenti v příštích třech měsících ve srovnání se současností neměnnost výrobní činnosti, mírné zvýšení zaměstnanosti a neměnnost své ekonomické situace. Pro příštích šest měsíců čekají její zlepšení.

Ve stavebnictví předpokládají respondenti v souvislosti s očekávaným růstem poptávky pro příští tři měsíce růst počtu zaměstnanců. Převážně počítají s neměnností cen. Práci mají stavební firmy zajištěnu na devět měsíců dopředu.

V obchodu se očekávání vývoje ekonomické situace pro příštích šest měsíců snížila. Podle mínění respondentů se zvýšily zásoby. Požadavky na dodavatele by měly růst. Většina očekává stabilizovaný vývoj počtu zaměstnanců, prodejní ceny by se neměly zvyšovat.

Ve vybraných odvětvích služeb příznivě hodnotí současnou ekonomickou situaci, avšak hodnocení poptávky se zhoršilo. Respondenti však očekávají příznivý vývoj poptávky v příštích třech měsících. Předpokládají snížení zaměstnanosti, ceny služeb se podle nich mírně zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK