Japonské akcie zahájily týden růstem, zpevňuje i japonský jen

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu týdne zvyšují, jejich růst ale zřejmě souvisí převážně s úpravou portfolií. V Japonsku v pátek končí finanční rok 2006 a řada japonských investorů převádí investice ze zahraničí zpět do Japonska. Na devizovém trhu ze stejného důvodu zvyšuje kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 zpevnil o 89,23 bodu a den uzavřel vyšší o 0,54 procenta na hodnotě 16.650,10 bodu. Širší index Topix vzrostl pouze o 0,27 procenta na 1693,84 bodu.

Zájem byl převážně o akcie automobilky Honda Motor, kde investoři spoléhají na to, že začátkem příštího finančního roku, tedy už příští týden v pondělí, přijdou na trh čerstvé peníze a vyberou si právě firmy s vysokým růstem zisku. To je například právě Honda.

Zvyšovaly se i kurzy vybraných technologických titulů, kterým pomohl růst amerického technologického trhu Nasdaq. Investoři nejvíce nakupovali akcie společnosti Advantest, která vyrábí zařízení k výrobě čipů. Naopak akcie E-Trade Securities oslabovaly kvůli obavám, že se v sektoru on-line makléřských firem zvyšuje konkurence.

V posledních dvou týdnech se hlavní index tokijské burzy pohyboval ve velmi úzkém rozpětí, podle makléřské společnosti Daiwa Securities by však trh mohl dál zpevňovat. "Očekávám, že Nikkei zamíří k hodnotě 16.777 bodů, což je zatím nejvyšší hodnota, které letos dosáhl," řekl Kazuhiro Takahaši ze společnosti Daiwa Securities.

Na devizovém trhu se kurz jenu zvýšil téměř o jedno procento k dolaru, který oslaboval i proti euru. Na kurz americké měny má značný vliv schůzka měnového výboru americké centrální banky, která dnes začíná jednat o měnové politice. Očekává se, že banka v úterý zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2050 USD a oslabil tak z předchozích 1,1971 USD, kde byl v pátek. Na paritě s jenem klesl na 116,63 ze 117,93 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 140,53 z předchozího kurzu 141,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK