Ukrajina kvůli nelegálnímu importu zakázala dovoz polského masa

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 27. března (zpravodaj ČTK) - Ukrajina zakázala dovoz polského masa. Důvodem k uzavření hranic je údajný nelegální import masa a masných výrobků bez příslušných veterinárních dokladů. Poláky opatření zaskočilo a požadují vysvětlení. Hrozí rovněž recipročním uzavřením hranic pro zboží z Ukrajiny.

"Jsme zaskočeni. Budeme se snažit záležitost v nejbližších dnech vyjasnit," řekl agentuře PAP hlavní polský veterinář Krzysztof Jaždžewski. Podle něj ukrajinské úřady neuvedly, co konkrétně vedlo k uzavření hranic. Do řešení sporu se kromě ministerstva zemědělství zapojili polští diplomaté.

Ukrajina chce zákazem importu především zastavit nelegální dovoz masa. Ten způsobil, že jen za poslední měsíc například cena vepřového na Ukrajině klesla o třetinu. Před třemi měsíci bylo přitom vepřové maso na Ukrajině dokonce dvakrát dražší než v sousedním Polsku.

Ukrajinské úřady jsou přesvědčeny o tom, že mnoho nelegálního masa se do země dostává právě z Polska. Ukrajina je po Rusku druhým největším východním odběratelem polského masa. Ročně tam polské firmy vyvezou maso a masné výrobky za 20 milionů dolarů.

Ruské hranice jsou uzavřené pro polské maso a také rostlinnou produkci od loňského listopadu. Úřady polské dovozce obvinily z falšování veterinárních, hygienických a fytosanitárních osvědčení. Do současné doby se polským politikům nepodařilo přesvědčit Moskvu o tom, že případy falšování se již nebudou opakovat.

Takzvaná potravinová aféra poznamenala už tak napjaté vztahy mezi Varšavou a Moskvou. Podle některých polských politiků stála za zákazem dovozu masa a potravinových výrobků vysoká politika. Ruské úřady o zákazu informovaly v době, kdy se v Polsku utvářela menšinová vláda a žádala o důvěru parlament.

Z údajů ministerstva financí vyplývá, že loni od ledna do srpna Polsko vyvezlo do Ruska více než 27.000 tun masa zhruba za 20 milionů eur a 637 tun masných výrobků za 1,4 milionu eur.

Certifikáty, které opravňují vyvážet maso a masné výrobky do Ruska, má 14 polských drůbežářských závodů a 19 masokombinátů. Export masa a masných výrobků do Ruska představuje asi pět procent celého polského vývozu. Podobná situace je také v případě rostlinné produkce.

Rusko už loni v září pohrozilo, že omezí dovoz masa z EU, pokud státy pětadvacítky nezajistí, aby se do Ruska nepašovalo maso, které může být nakažené nemocemi. Ruské úřady poukazovaly na dodávky čínského vepřového a hovězích jater z Kanady a Spojených států. Zboží bylo původně určené pro Kazachstán a Uzbekistán, dostalo se ale do Ruska přes jednu z pobaltských zemí.

Předloni Rusko pozastavilo dovoz masa z řady evropských zemí, rovněž z Polska, a požadovalo společné certifikáty o původu zdravotní bezpečnosti masa místo 25 národních verzí certifikátů. Evropská unie poté nové certifikáty schválila a dovoz za 1,3 miliardy eur ročně se obnovil.

Na zprávy o zákazu vývozu masa na Ukrajinu již reagovala burza a cena akcií polských masokombinátů poklesla. Investoři se ale jejich dramatického propadu neobávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK