Průzkum: 9 z 10 Wi-Fi sítí v Praze a Brně je slabě zabezpečená

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Zhruba devět z deseti firemních bezdrátových sítí Wi-Fi v Praze a Brně má slabé zabezpečení a jsou snadno napadnutelné hackery. Podle průzkumu společnosti Nextlan nemají tyto sítě buď vůbec žádnou ochranu, nebo jen slabou, kterou lze běžně dostupnými prostředky prolomit během několika desítek minut. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Firma Nextlan otestovala v polovině března na 200 přístupových bodů u velkých podnikatelských center. Z měření vyplynulo, že více než polovina bezdrátových přístupových bodů nepoužívá žádné zabezpečení, a útočník se tak může do sítě připojit bez jakýchkoli překážek. Měření bylo prováděno z automobilu zaparkovaného u budov, takže hacker může síť napadnout bez fyzického přístupu do objektu.

"Přístupové body bez zabezpečení mohou ale sloužit výhradně k přístupu do internetu a ne do firemní sítě. Více znepokojující je tedy fakt, že třetina analyzovaných přístupových bodů sice využívá zabezpečení, ale jedná se o slabé šifrování typu WEP," uvedl ředitel společnosti Nextlan Ivan Pavlas. Podle něj se toto zabezpečení dá lehce prolomit pomocí softwaru běžně dostupného na internetu zhruba za hodinu.

To, že měření bylo možné provést mnohdy i desítky metrů od kancelářských budov, lze podle analýzy považovat za další bezpečnostní slabinu. Pokrytí bezdrátovými přístupovými body by se totiž mělo optimalizovat tak, aby signál minimálně vyzařoval z budovy a hackerům se tak nenabízela možnost například v noci nerušeně provést útok na firemní síť.

Firmy se podle Pavlase vybavují firewally proti průniku z internetu, antivirovými programy a přijímají různá další bezpečnostní opatření. Problematika ochrany a správy bezdrátových sítí je ale velmi podceňovaná. "Bezdrátové sítě jsou v současnosti jedním z nejkritičtějších míst z hlediska ochrany firemních dat," dodal.

I když není ve firmě nasazen ani jeden bezdrátový přístupový bod, většina dnešních notebooků je vybavena bezdrátovými síťovými adaptéry. Ty se také mohou stát cílem útoku hackerů a lze přes ně proniknout k firemním datům.

Bezdrátové sítě Wi-Fi umožňují prostřednictvím vysílače a antény umístěné například v notebooku přenosy dat rychlostí až několik megabitů za sekundu. Pásma 2,4 a pět GHz jsou však sdílená, což znamená, že s počtem připojených uživatelů rychlost klesá. Přes Wi-Fi se v tuzemsku připojuje přes 200.000 firemních i soukromých uživatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK