DNV: Českým firmám přebývají emisní povolenky za několik miliard

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Českým podnikům podle odhadu společnosti Det Norske Veritas (DNV) přebývají emisní povolenky za více než pět miliard korun, s nimiž mohou obchodovat a posílit tak své firemní příjmy. Přebytek povolenek podle DNV souvisí s tím, že české továrny vypouštějí do ovzduší méně škodlivin, než jim povolují mezinárodní dohody. Odborníci z DNV upozornili, že v následujících letech kvůli tomu hrozí českým firmám snížení objemu přidělených emisních kvót.

Viktor Šaroch ze společnosti DNV řekl, že odhadovaná hodnota celkového přebytku povolenek pro české firmy činí přes 5,3 miliardy korun, přičemž jeho značná část je k dispozici v energetickém sektoru. Obchodování s emisními povolenkami loni příznivě ovlivnilo například hospodaření energetické společnosti ČEZ, jejíž výnosy z prodeje povolenek obnášely zhruba miliardu korun.

"U námi verifikovaných podniků činily skutečné emise o 12 procent méně, než bylo povolené množství, což reprezentuje přebytek povolenek ve výši 5,2 milionu tun. V současných spotových cenách znamená tento přebytek zhruba 3,8 miliardy korun. To představuje velký obchodovací potenciál pro české firmy," řekl Šaroch.

Na roky 2005 až 2007 podle něj ČR získala více povolenek, než kolik jich budou tuzemské podniky reálně potřebovat. "Očekáváme tedy tlak ze strany Evropské komise na výrazné snížení celkové české alokace v letech 2008 až 2012," upozornil Šaroch.

Zavedení obchodů s emisemi má motivovat podniky k redukci vypouštění škodlivin, a tím zajistit závazek EU snížit emise do roku 2012 o osm procent v poměru s produkcí na počátku 90. let. V letech 2005 až 2007 bude moci zhruba 400 českých podniků zapojených do systému vypustit na 292,8 milionu tun oxidu uhličitého, zhruba 4,4 procenta z celkového množství v celé EU.

Pokud firmy vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na které mají povolenky, mohou přebytky prodat. V opačném případě budou nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek. Cena povolenky se nyní pohybuje kolem 23 eur, tedy 700 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK