Arbitráž s EMV dosud stála ČR šest milionů Kč

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Mezinárodní arbitráž mezi Českou republikou a lucemburskou společností European Media Ventures (EMV) dosud Česko stála 6,1 milionu korun. Řekla to mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Arbitráž začala loni v srpnu, dosud však není stanoveno místo, kde bude řešena. EMV se v arbitráži domáhá odškodnění ve výši miliardy korun za údajně zmařenou investici do regionální televize TV3.

"Dosud není rozhodnuto, u kterého arbitrážního soudu se bude arbitrážní řízení konat," uvedla mluvčí. Podle ministerstva financí se nedá ani odhadnout, jak dlouho může arbitráž trvat. Arbitráž je vedena na základě Mezinárodní dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic mezi ČR a Hospodářskou unií belgicko-lucemburskou.

Licenci na TV3 vlastnil licenci Martin Kidnernay; EMV mu pomáhala financovat televizi v letech 2000 a 2001. Poté chtěla, aby Kindernay převedl licenci na lucemburskou firmu KTV, což tehdejší vysílací rada zamítla a naopak posléze povolila, aby licence přešla na RTV Galaxii.

Tuto firmu poté Kindernay prodal GES Media Holdingu a RTV Galaxie na základě licence začala vysílat regionální programy TV Praha a TV Hradec Králové. Kvůli postupu rady se posléze rozhodla EMV a KTV obrátit na soud, který předloni v prosinci rozhodnutí rady o převodu licence na RTV Galaxii zrušil. Licence se tak po třech letech vrátila Kindernayovi, který ale mezitím televizní byznys opustil.

RTV Galaxie začala poté působit jen jako servisní organizace a očekávala, že současná vysílací rada obratem licenci převede na ni zpět. To se nestalo a nakonec loni v polovině července TV Praha a TV Hradec Králové kvůli finančním ztrátám skončily a Kindernay posléze opětovně nabytou licenci vrátil zpět vysílací radě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK