Americké akcie před zasedáním Fedu oslabovaly

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Americké akcie v pondělí dopoledne zamířily dolů. Investoři jsou obezřetní před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed), který bude rozhodovat o sazbách.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index oslabil o 0,34 procenta na 11.242 bodů a index Standard & Poor's 500 klesl o 0,27 procenta na 1300 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,11 procenta a pohyboval se kolem 2310 bodů.

Fed se dnes schází poprvé pod vedením nového šéfa Bena Bernankeho, aby na dvoudenním zasedání měnového výboru rozhodl o dalším zvýšení úrokových sazeb. Základní sazba podle všeobecného očekávání stoupne o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta. Analytici si však nejsou jisti, zda banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb i nadále, či zda si v procesu přitvrzování měnové politiky dopřeje přestávku.

Růst sazeb většinou není podle analytiků pro akciové trhy dobrou zprávou. Vyšší úroky totiž zvyšují náklady firem na úvěry a zpomalují ekonomický růst, což negativně ovlivňuje zisky společností, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK