Šimonovský věří, že mu EK dá ve věci mýtného za pravdu

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (zpravodaj ČTK) - Český ministr dopravy Milan Šimonovský je přesvědčen, že Evropská komise neshledá nic závadného na jeho postupu při výběru firmy pro zřízení systému elektronického mýtného v ČR. Ministr to řekl v Bruselu. Věří také, že vítězná firma Kapsch nebude měnit podmínky zadání nebo nastolovat nové požadavky. Pokud by to udělala, k podpisu smlouvy plánovanému na tento týden nedojde.

"Komise žádá vysvětlující informace k výběrovému řízení. Pošleme jim začátkem dubna dopis i všechny potřebné materiály. Věřím, že se s tím spokojí," uvedl Šimonovský, který se v Bruselu účastnil zasedání ministrů dopravy EU a o mýtném žádné jednání nevedl. Připomněl, že před rokem EK chtěla popsat zadání pro výběrové řízení. Když ho dostala, nenašla v něm žádnou chybu. Je si jist, že stejně to dopadne i tentokrát.

Dopis, který mu EK před měsícem poslala, svědčí o tom, že má jen chabou znalost o českém zadání pro nabídkové řízení. Další písemnosti ukazují, že komise dostala tendenční informace od neúspěšných uchazečů. "Jsme připraveni náš postup obhájit. Nemyslím, že by po našem vysvětlení komise pokračovala v nějakých krocích. Byl to pečlivě připravený tendr."

Připustil, že čekal reakci neúspěšných firem, proto nešetřil na výdajích za prvotřídní právníky i manažery projektu. Je si jist, že z hlediska evropského práva se nestala sebemenší chyba. "Naopak, zadání a projekt budou možná sloužit jako vzor pro další země, které si ještě nevybraly systém elektronického mýtného," uvedl.

Zařízení na výběr mýtného chtěli v Česku postavit a provozovat čtyři zájemci. Sdružení Mytia, které tvoří Ascom Fela s Damovem a ABD Group, nabídlo, že systém vybuduje a bude ho deset let provozovat za 15 miliard korun. Společnost Autostrade určila cenu na 17,5 miliardy a Kapsch na 22 miliard korun. Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. MD tři uchazeče vyřadilo pro formální nedostatky a jako vítěze určilo firmu Kapsch. Vyřazení se nyní brání, včetně stížností do Bruselu.

"Jsem překvapen, že neúspěšné firmy investují tolik prostředků, které jim nenávratně propadnou, aby bojovaly do posledního dechu. Zatím jsem podobný případ v Česku nezaznamenal," podotkl Šimonovský. Upozornil, že vítězný projekt je kombinací pozemního mikrovlnného a satelitního systému, umožňuje přecházet od jednoho ke druhému, odpovídá tedy zcela a naprosto příslušné směrnici EU i požadavkům komise.

Pokud by ovšem firma Kapsch nebyla schopna zadání dodržet, smlouva s ní podepsána nebude, uvedl dále. "Přišli s nějakými představami. Já však trvám na tom, že musí být dodrženo naše zadání i jejich nabídka. Nejsme ochotni přistoupit na jakékoli změkčení. Buď platí nabídka, kterou dali, nebo se smlouva nepodepíše," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK