MPO počítá s výrazným podílem uhlí na výrobě elektřiny

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Podíl černého a hnědého uhlí na výrobě elektrického proudu v Česku bude nadále výrazný. Výroba elektřiny z uhlí je z hlediska nákladů nejlevnější. Podle odborníků má Česko výhodu, že i po provedené restrukturalizaci energetiky má stále dostatečné zásoby fosilních paliv. V rozhovoru pro úterní Právo to uvedl ředitel odboru hornictví MPO Zbyšek Sochor.

Česko má nyní v rámci Evropské unie optimální rozložení výroby elektřiny podle jednotlivých typů zdrojů, uvedl Sochor. Loni se na výrobě energie černé a hnědé uhlí podílelo 43 procenty, plynná paliva 21 procenty, kapalná 15 procenty, jaderné elektrárny 17 procenty a obnovitelné zdroje zhruba čtyřmi procenty.

Podle Státní energetické koncepce by podíl uhlí měl do roku 2030 klesnout na 30 až 32 procent a podíl plynných paliv by měl činit 20 až 22 procent, což odpovídá zhruba současné úrovni. Jaderná energetika by se na výrobě elektřiny měla podílet asi 22 procenty a podíl obnovitelných zdrojů by se měl zdvojnásobit, řekl Sochor.

Z hlediska nákladů je podle Sochora nejlevnější výroba energie z uhlí a z jádra. Výroba z plynu je ekonomicky náročná, nejdražší však je použití obnovitelných zdrojů.

Udržování vysokého podílu uhlí vyplývá ze skutečnosti, že Česká republika kromě tohoto paliva nemá zdroje jiných energetických surovin. Jedinou další možností zvyšování výroby elektřiny je jaderná energetika. Podle Sochora bude proto nutné vyřešit některé záležitosti, týkající se případného rozšiřování těžby uhlí a zvýšení kapacit jaderných elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK