Otavan se přesunul do Bulharska, aby přežil

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Jedna z nejznámějších českých oděvních firem Otavan Třeboň přesunula podstatnou část výroby do Bulharska. Kvůli silné konkurenci a dovozu levného čínského zboží firma v posledních letech bojovala o přežití. Výroba v Bulharsku je zatím třikrát levnější než v Česku, kde roste nejen cena práce, ale i energií. Napsaly to Hospodářské noviny.

Od poloviny února bulharská firma Otavan BG Sliven šije pracovní a profesní oděvy. Zatím má 38 zaměstnanců, od dubna se ale jejich počet zvýší o dalších dvaadvacet. Veškeré strojní vybavení bylo do Bulharska přivezeno z ČR. Otavan má v bulharské firmě 60procentní podíl, zbytek připadá na místní fyzické osoby.

Po zavedení výroby v Bulharsku se chce Otavan poohlédnout po nových trzích. V Bulharsku jí totiž konkuruje silná místní korporace Bulteks, která vyrábí stejný sortiment pracovních a ochranných pomůcek.

Otavan se zajímal rovněž o přesunutí výroby do Běloruska. Tam se ale nepodařilo vyhlédnutou textilku v Grodně začlenit do tamní svobodné ekonomické zóny a zvýšit tak ochranu této investice. Proto si Otavan nakonec vybral Bulharsko.

V Česku již má Otavan jediný výrobní závod ve Slavonicích, v němž pracuje 240 lidí. Sídlo firmy zůstalo v Třeboni, kde má rovněž obchod, přípravu výroby a modelovou a malosériovou dílnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK