Americké akcie mírně klesly, technologické rostly

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. března (ČTK) - Akcie předních amerických korporací v pondělí mírně oslabily. Zobchodovaný objem byl nízký, protože investoři čekali na vyjádření šéfa americké centrální banky Fedu Bena Bernankeho k dalšímu vývoji úrokových sazeb ve Spojených státech. Index trhu Nasdaq, kde se obchoduje s technologickými tituly, vzrostl díky ziskům několika silných titulů.

Dow Jonesův index klesl o 29,86 bodu na 11.250,11 bodu, tedy o 0,26 procenta a Nasdaq posílil o 0,12 procenta na 2315,58 bodu, když si 2,76 bodu připsal. Nahoru šly zejména internetový vyhledávač Google Inc. a čipový gigant Intel Corp.

Rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách se očekává dnes večer. Výbor pro operace na volném trhu zahájil dvoudenní jednání v pondělí odpoledne a očekává se, že zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta. Investory v pondělí ale zbrzdily obavy z dalšího zvyšování sazeb v budoucnu.

"Trh vyčkává se zatajeným dechem," řekl šéf investičního oddělení společnosti Hinsdale Associates. "Skutečně důležitý bude komentář, poprvé po dlouhé době bude mít nového autora," připomněl skutečnost, že trh byl zvyklý na slova bývalého šéfa Fedu Alana Greenspana a nyní si bude muset zvyknout na vyjadřování Bernankeho.

Dolar za vyčkávání na jeho dnešní projev klesl vůči většině významných měn, japonský jen proti tomu rostl díky blížícímu se závěru japonského fiskálního roku. Dolar klesl o 0,55 procenta na 116,80 JPY, kurz eura se snížil o 0,21 procenta na 1,2009 USD a o 0,76 procenta na 140,27 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK