Japonské akcie pokračují v růstu

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. března (ČTK) - Japonské akcie v úterý pokračovaly v růstu a dostaly se na nejvyšší úroveň za poslední měsíc. Investoři nejvíce poptávali akcie technologických firem a těch titulů, jejichž kurz se v poslední době nezvýšil tolik jako hlavní indexy. Na devizovém trhu se před oznámením o sazbách zvyšoval kurz dolaru.

Index Nikkei 225 zpevnil o 40,14 bodu a den uzavřel růstem o 0,24 procenta na 16.690,24 bodu. Širší index Topix nicméně o 0,07 procenta oslabil a uzavřel na 1692,69 bodu.

Klesaly akcie některých firem, jež vyplácejí nadprůměrné dividendy, což je například společnost Nippon Yusen. Investoři, kteří dnes nakoupili akcie z báze hlavního indexu, ve většině případů nedostanou dividendu za tento finanční rok, protože většina transakcí bude vypořádána až v příštím týdnu.

"V tuto chvíli se zdá, že si vedou dobře hlavně technologické tituly. Ceny jejich akcií teď nejsou příliš vysoko," poznamenal Tošihiko Macuno z makléřské společnosti SMBC Friend Securities. Většina investorů podle něj nyní dává přednost akciím, které už za sebou mají korekci.

Na devizovém trhu se začal zvyšovat kurz dolaru, který se tak dostal z několikadenního útlumu. Obchodníci vyčkávají na rozhodnutí měnového výboru americké centrální banky, který dnes zakončí dvoudenní rokování o měnové politice. Předpokládá se, že Američané zvýší základní úrok o čtvrt bodu na 4,75 procenta.

Americká centrální banka zvyšuje základní úroky nepřetržitě od léta 2004, kdy byl úrok na jednom procentu. Obchodníky ale nyní bude zajímat, co banka uvede v doprovodném sdělení k závěrům schůzky. Pokud naznačí, že úrok zvýší ještě v květnu, dolar může výrazněji zpevnit.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2005 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2050 USD, kde byl v pondělí. Vůči japonskému jenu vzrostl na 116,90 ze 116,63 JPY, euro k jenu však oslabilo na 140,33 z předchozího kurzu 140,53 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK