Pojišťovny evidují stovky škod způsobených lokálními záplavami

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Domácí pojišťovny stále řeší především škody následkem tíhy sněhu nebo námrazy, ale již evidují i několik stovek pojistných událostí vzniklých lokálními záplavami. Počty těchto škod rychle rostou a podle největších tuzemských pojišťoven mohou v některých oblastech dosáhnout úrovně katastrofických záplav z roku 2002.

"Objevily se první záplavové škody, zatím jich Česká pojišťovna registruje kolem dvou set, ale jejich počty neustále rostou," řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Kooperativa zaznamenala asi 150 škod, které dohromady nepřekročí 1,5 milionu korun. "Začínají se nám teprve ozývat klienti a likvidátoři vyrážejí na první obhlídky škod. Jde hlavně o vytopené sklepy a poškozené budovy," doplnil mluvčí Allianz Milan Káňa.

Nejvíce jsou rozvodněnými toky zasaženy regiony východních Čech, severní Moravy a lokálně se záplavy projevují podle Bálka v nejrůznějších částech republiky. První škody jsou prý hlášeny také z Prahy.

Pokud ale deštivé a teplé počasí způsobí prudké tání sněhu na horách, očekávají pojišťovny podstatně větší škody. "S ohledem na prognózu meteorologů očekáváme zhoršení stavu," poznamenal mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Pokud se potvrdí předpovědi hydrometeorologů, pak by ve východních Čechách mohl narůst počet škod do řádu několika tisíc a záplavy by mohly být dokonce srovnatelné s velkou vodou z roku 1997, odhadl Bálek. "Zatím však z tohoto regionu máme nahlášeny nejčastěji zaplavené garáže, sklepy, pole," dodal.

Situace na českých tocích se kvůli neustávajícímu dešti dramatizuje. Třetí stupeň povodňové aktivity zaznamenali vodohospodáři na více než 20 místech. Meteorologové navíc kvůli očekávaným srážkám prodloužili výstrahu před povodněmi až do neděle. Vážnější škody zatím nejsou hlášeny, řeky a potoky se většinou vylily do polí, luk a zahrad. Někde čerpají hasiči vodu ze sklepů a voda uzavřela také některé komunikace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK