Mafra začne bezplatný deník Metropolitní Expres vydávat 24. dubna

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Třetí bezplatný deník pro Prahu a okolí se na trhu objeví 24. dubna. Ponese název Metropolitní Expres, vycházet bude ve všední dny a zejména mladým lidem bude přinášet seriozně zaměřené zpravodajství. Redakci povede bývalý šéf pražské regionální redakce Mladé fronty Dnes Hanuš Hanslík.

Informace, které má ČTK k dispozici, dnes potvrdil ředitel divize multimédia Mafry Stanislav Holec. Bližší podrobnosti zveřejní Mafra zhruba týden před tím, než poprvé deník vyjde, uvedl.

Mafra tak začne konkurovat dvěma současným titulům, letitému deníku Metro a deníku 24 hodin, který začal Ringier vydávat loni v listopadu.

Metro vychází v Praze od roku 1997, letos v lednu se rozšířilo i do dalších 11 krajských měst. Deník vydává společnost Metro International a patří pod švédskou skupinu MTG, která nyní spoluvlastní i televizi Prima. Podle lednových údajů vydavatele se tisklo pro Prahu a okolí 210.000 výtisků denně, rozšířením do krajských měst stoupl náklad o dalších 156.000 kusů. Náklad ale neověřuje Kancelář ověřování nákladu ABC ČR.

Na konci listopadu na trh bezplatných deníků vstoupilo vydavatelství Ringier s deníkem 24 hodin, který je zacílen na mladší obyvatele do 35 let a vychází v Praze; pro Ringier je to vůbec první takový projekt v celé síti švýcarského vydavatelství Ringier AG. Počáteční náklad deníku byl podle Ringieru 220.000 výtisků.

Bezplatné deníky slouží podle dřívějších vyjádření vydavatelů k rychlému a serioznímu informování lidí jedoucích do práce. Proto mají také například menší formát než deníky placené, aby se daly lépe číst v městských dopravních prostředcích. Náklady na výrobu a distribuci bezplatných deníků hradí vydavatelé z výnosů inzerce.

Pod mediální skupinu Mafra nyní patří deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, internetové servery iDnes.cz a Lidovky.cz, v posledních několika letech pak Mafra získala rozhlasové stanice Classic FM a Expresradio a začala vydávat hudební časopis Filter. Loni také zakoupila rozhodující podíl v kabelové a satelitní hudební stanici Óčko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK