Do Temelína dnes dorazil vlak s palivem pro druhý blok

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 28. března (ČTK) - Nákladní vlak odpoledne přivezl do Jaderné elektrárny Temelín další pravidelnou dodávku paliva. Zhruba 23 tun čerstvých palivových souborů je určeno pro výměnu jedné čtvrtiny paliva v druhém bloku. Odstávka bloku je naplánována na léto, řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

"Transport z polského přístavu, jenž jako vždy provázela přísná bezpečnostní opatření, dorazil v 15:46 v pořádku," uvedl mluvčí. Přivezené palivo nyní pracovníci elektrárny překontrolují a poté uloží do skladu čerstvého paliva.

Vlak o sedmi speciálních vagonech překrytých modrými plachtami a označený žlutočernými symboly radioaktivního materiálu projel před devátou hodinou ráno pardubickým nádražím. Vpředu za lokomotivou byly zapojeny tři osobní vozy s doprovodem policistů, další dva byly na konci vlaku. Nad vlakem hlídkoval policejní vrtulník. Další motorová lokomotiva byla na konci vlaku, aby nebylo nutné přepřahat na neelektrifikovaných tratích. Vlak nesměl podle předpisů nikde zastavit a měl přednost před všemi spoji.

Jihočeská elektrárna potřebuje ke svému provozu jednou ročně nahradit zhruba čtvrtinu palivových souborů čerstvými. Soubory s jaderným palivem tvoří aktivní zónu, která se nachází ve spodní části tlakové nádoby. Náplň aktivní zóny reaktoru činí 92 tun paliva. Palivo Temelínu dodává americká firma Westinghouse.

"V následujícím období nás čeká ještě dodávka paliva pro první blok. Veškeré informace ohledně přepravy jaderného paliva, to znamená jeho množství, ale i časy průjezdu vlaku, však podléhají podle zákona utajení," dodal mluvčí. Poslední dodávka paliva dorazila do Temelína v loňském roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK