Koruna k euru mírně oslabila, k dolaru posílila na 23,75 Kč

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Česká měna mírně oslabila o zhruba pět haléřů na 28,70 Kč za euro, kde stála před 17:00. Proti dolaru koruna naopak zpevnila o více než deset haléřů na závěrečných 23,75 Kč/USD. Důvodem byl pokles americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Na domácím devizovém trhu dnes panovalo klidné obchodování. "Prosazoval se mírně oslabující trend. Tlaky na oslabování okolních regionálních měn byly výraznější, především v případě polského zlotého a slovenské koruny," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Šance na růst úrokových sazeb na starém kontinentě se podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory odrazila i v kurzu eura vůči dolaru. Rekordní německá podnikatelská důvěra katapultovala kurz na hladinu 1,209 dolaru za euro. Spekulanti nyní čekají na rozhodnutí americké centrální banky Fed, která by dnes večer měla oznámit své rozhodnutí o měnové politice.

Středa z domova žádné informace nepřinese, míní Vejmělek. Ve čtvrtek zasedá bankovní rada ČNB, změny v nastavení měnové politiky ale analytici nepředpokládají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK