Družstva: Omezení dotací na paneláky již má negativní dopady

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Omezení státní podpory oprav panelových domů již podle Svazu českých a moravských bytových družstev přineslo negativní ekonomické dopady. Pozastaveny, či úplně odloženy jsou desítky rekonstrukcí domů za stovky milionů korun po celé České republice. Vedle pokračujícího chátrání desítek bytových domů se zvyšuje nezaměstnanost a rostou nároky na státní rozpočet. Sdělil to mluvčí svazu František Tlapák.

Na loňský rok měla družstva připravených asi 120 akcí zhruba za 700 milionů korun, které počítaly s úrokovou dotací z programu Panel od Státní fondu rozvoje bydlení. "Podle mých informací je ale realizace zhruba 100 z těchto akcí s ohledem na omezení tzv. limitem de minimis pozastavena. To znamená odložení stavebních prací řádově za půl miliardy korun," uvedl předseda svazu Vít Vaníček.

S poskytováním státních dotací na opravy panelových domů musí souhlasit Evropská komise. Do doby vydání jejího rozhodnutí může stát poskytovat dotace jednomu příjemci jen do výše 100.000 eur (2,8 milionu Kč) během tří let (tzv. princip de minimis).

"Problém s poskytováním dotací je, ale není to tak dramatické. Na základě jednání v Bruselu začátkem března se blíží rozuzlení. Očekáváme, že rozhodnutí Evropské komise přijde během nejbližších týdnů," řekl ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner. Podle něj by se omezení státní podpory nemělo letos podaných projektů prakticky týkat.

Odsunutí regenerace bytového fondu přináší podle Vaníčka i další vážné důsledky. "Naše zkušenosti ukazují, že v regionech přichází několik desítek stavebních firem o zakázky ve výši zhruba jedné miliardy, přibližně 500 až 600 pracovníků tak nemá práci," poznamenal Vaníček. V případě 600 nezaměstnaných a 8000 Kč měsíční podpory je podle něj možné počítat s nároky na státní rozpočet ve výši desítek milionů korun za rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK