Skupina J&T koupí od ZČE poloviční podíl v Plzeňské energetice

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. března (ČTK) - Skupina J&T koupí od Západočeské energetiky, člena skupiny ČEZ, poloviční podíl v Plzeňské energetice (PE). Zbylých 50 procent zůstává v majetku Plzeňské teplárenské, kterou stoprocentně vlastní plzeňská radnice. Město, které dva roky usilovalo o zvýšení podílu v PE, od nákupu ustoupilo, neboť údajně nechtělo dát tolik peněz jako J&T. Potvrdily to všechny zúčastněné strany. Smlouva o prodeji má být podepsána ve středu dopoledne.

"ČEZ se nakonec rozhodl prodat akcie J&T, protože spolu mají další strategické dohody. Nemůžeme nic dělat," řekl ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek. Podle něj by se působení nového konkrétního vlastníka mělo projevit ve větší stabilitě PE, bývalé elektrárny a teplárny Škody Plzeň.

ČEZ podle Duchka slíbil teplárně a J&T dlouhodobé odběry elektřiny, která přináší PE i Plzeňské teplárenské rozhodující zisk a umožňuje Plzni zachovávat jednu z nejnižších cen tepla v ČR. Městští zastupitelé už byli o nové vlastnické situaci informováni a žádný z předsedů klubů neprotestoval. Pro město je strategickým podnikem Plzeňská teplárenská, která je největším dodavatelem tepla na území krajského města. S 50 procenty v PE může město podle Duchka dostatečně ovlivňovat sjednocenou distribuci tepla v Plzni.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že jednání o prodeji jsou ve finále a měla by se uzavřít ve středu. Podle něj nebyl padesátiprocentní podíl pro ČEZ dostatečný pro prosazení všech záměrů. ČEZ navíc výrazně redukuje počty svých dceřiných firem, kterých má nyní 93.

"J&T významně vstoupila do české energetiky. Spolupráce se vůbec neobávám," uvedl šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Konkrétní formu spolupráce dohodne teplárna s kupcem 12. dubna na mimořádné valné hromadě.

Mluvčí skupiny J&T Petr Málek se k transakci nevyjádřil. "Náš zájem o oblasti energetiky je dlouhodobý," dodal. Skupina už vlastní mosteckou teplárnu a elektrárnu United Energy, dále Teplárnu Liberec, velkoobchodníka s energiemi První energetickou a poradenskou firmu v oblasti spotřeby a energetických auditů AISE, dále 39 procent akcií Severočeské energetiky a 34 procent Pražské energetiky.

PE s 270 lidmi měla loni zisk necelých 70 milionů korun při tržbách 823 milionů. Podobně jako předloni firma prodala 400.000 MWh elektřiny, za což inkasovala tři pětiny tržeb. Dále prodala 1,2 milionu gigajoulů tepla.

Teplárna a ZČE koupily značně ztrátovou PE v lednu 2003 od americké Cinergy, údajně za symbolickou sumu. Předchozí primátor Plzně a senátor Jiří Šneberger, který koncem roku 2004 jednání o nákupu 50 procent zahájil, tehdy uvedl, že se diskutuje cena 70 milionů korun. J&T údajně nabídly ČEZ několikrát více a navíc pozemky na stavbu elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK