Právo: Vklad státu do závodu Hyundai se vrátí do dvou let

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Prostředky, které stát vynaloží na podporu výstavby závodu automobilky Hyundai v Nošovicích by se měly vrátit do dvou let. V rozhovoru pro dnešní Právo to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Česko podpoří výstavbu závodu částkou ve výši 4,3 miliardy korun. V tom jsou zahrnuty i příprava průmyslové zóny, příspěvky na tvorbu pracovních míst, na školení a rekvalifikace a na slevy při nákupu pozemků.

Vytváření pracovních míst stát podpoří částkou 200 tisíc korun na jedno místo. Na školení a rekvalifikace přispěje 350 miliony korun. Podle memoranda, které bylo podepsáno v pondělí, se firma Hyundai zavázala v Nošovicích investovat 800 milionů až jednu miliardu eur (23 až 29 miliard korun). Podle Urbana taková investice nemá v Česku obdoby.

Český stát při jednáních se společností Hyundai dosáhl významných ústupků ze strany korejského partnery, řekl Právu Urban. Korejci podle něj nechtěli daňové úlevy ani příspěvky na rekvalifikaci, ale požadovali hlavně hotovost na výstavbu závodu, podobně jako tomu je při výstavbě závodu její dceřiné společnosti Kia na Slovensku.

Podle Urbana by neměl být problém, sehnat pro nošovický závod zaměstnance převážně ze severní Moravy. Podle posledních odhadů závod zaměstná 2400 dělníků, 500 středoškoláků a 100 vysokoškoláků.

Urban je přesvědčen, že specializace Česka na automobilový průmysl, který podle něj nepodléhá dramatickým krizím, je správná. V Česku je řada výrobců automobilových dílů, kteří nedodávají pouze pro automobilky na území republiky, ale i pro zahraniční výrobce, například i pro Rolls-Royce.

K otázce ohledně přínosu nošovického závodu pro českou ekonomiku Urban uvedl, že v první etapě by automobilka měla přinést zvýšení hospodářského růstu minimálně o 1,5 procenta ročně, ve druhé etapě pak až o 2,5 procenta. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji by se měla snížit o dvě procenta, v celé republice o 0,3 procenta. Příchod Hyundai podle Urbana také výrazně zlepší bilanci zahraničního obchodu, protože nejméně 90 procent produkce půjde do zahraničí.

Příchod další automobilky do Česka se už nedá očekávat, řekl ministr Urban v dalším rozhovoru pro dnešní Mladou frontu dnes. Republika již podle něj nemá k dispozici velkou průmyslovou zónu, která by další automobilku mohla přijmout. Zahraniční investice přesto letos porostou, meziročně by se měly zvýšit alespoň o miliardu eur na deset miliard eur. "Investice se jednoznačně posouvají ke strategickým službám nebo k výstavbě technologických center. Celkově už máme 80 takových projektů," řekl Urban.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK