Zákon o pokutách nepoctivým obchodníkům je zpět ve sněmovně

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna se bude znovu zabývat novelou, která umožňuje nepoctivým obchodníkům uložit pokutu až 50 milionů korun. Senátoři dnes předlohu rozšířili o povinnost prodávajících vydat písemné potvrzení o termínech a způsobu vyřízení reklamace. Navrhli také ze zákona odstranit povinnosti ohledně velikosti textu informací na výrobcích. O konečné podobě předlohy bude sněmovna hlasovat zřejmě ve druhé polovině dubna.

Senátoři návrhem na odstranění povinnosti ohledně velikosti textu informací na výrobcích vyšli vstříc potravinářským firmám. Sněmovna totiž schválila povinnost výrobců označovat výrobky informacemi s minimálně dvoumilimetrovým kontrastním písmem.

"Byli jsem upozorněni Potravinářskou komorou, že ten pozměňovací návrh, který přijala Poslanecká sněmovna, by byl pro řadu firem likvidační," uvedla místopředsedkyně senátního hospodářského výboru Soňa Paukrtová. Potravinářské firmy podle ní na takovou změnu, která by měla začít platit do měsíce od přijetí zákona, nejsou připraveny a mají velké zásoby obalů. Potíže by nová povinnost způsobila u malých výrobků, například lízátek či žvýkaček, na jejichž obaly by se bez jejich zvětšení všechny povinné údaje nevešly.

Novela má ale především zvýšit pokuty až na 50 milionů korun pro obchodníky, kteří by při prodeji užívali nekalých praktik. Norma je mimo jiné reakcí na zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která loni v 18 velkoprodejnách odhalila manipulaci s dobou trvanlivosti a prodej prošlých potravin a zkaženého masa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK