Firma Changhong začala stavět továrnu na televizory v Nymburku

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nymburk 29. března (ČTK) - Čínská společnost Changhong Europe Electric zahájila v Nymburce zemními pracemi stavbu nového závodu na výrobu televizorů s plazmovými obrazovkami. Podnik v severní průmyslové zóně města by měl zaměstnat asi 300 lidí a ročně vyrobit více než milion televizí. Většina produkce půjde na export na západoevropské trhy. Výroba by zde měla začít koncem srpna.

Předseda představenstva společnosti Changhong Čao Jong při dnešním slavnostním položení základního kamene prostřednictvím satelitu z Číny řekl, že nová továrna bude v první etapě vyrábět domácí elektrospotřebiče na pěti výrobních linkách. V další fázi by se produkce měla rozšířit o další výrobky a také by zde mělo vzniknout vývojové centrum. Čínský velvyslanec Tchang Kuo-čchiang dnes uvedl, že je to největší čínská investice v České republice a vyjádřil naději, že objem spolupráce obou zemí bude nadále narůstat.

Město Nymburk nyní musí do konce května zajistit vybudování inženýrských sítí v lokalitě. Podle vedení města jsou tyto termíny sice napjaté, ale stále splnitelné. "Do konce týdne bychom měli možná vybrat dodavatele. Jedním z hlavních kritérií bude kromě ceny splnění tohoto termínu," řekl ČTK místostarosta Ladislav Novák.

Rozjezd výroby se asi mírně zpozdí proti původním plánům. Čínský výrobce elektroniky chtěl podle původních plánů výrobní linky spustit v červenci.

Do první etapy výstavby by měla firma investovat 245 milionů korun. Changhong chce v Česku vyrábět především televizory s plochou obrazovkou. Podle názoru vedení města bude ale obtížné sehnat i překvalifikovat v krátké době potřebný počet zaměstnanců. Nový závod vznikne v sousedství opravárenského závodu ŽOS u silnice ve směru na obec Bobnice.

V severní průmyslové zóně Nymburku sídlí již také největší český výrobce plastů pro automobilový průmysl společnost Peguform Bohemia. Podle vedení města sice projevují o zónu zájem i další investoři, ale zatím jen předběžně. Soudí, že se jejich zájem zvýší, až město vybuduje do zóny novou komunikaci a začne zde působit čínský výrobce.

Changhong zaměstnává celosvětově více než 30.000 lidí a loni činil její obrat dva miliony dolarů. Společnost je dnes největším dodavatelem digitálních komponentů v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK