Vysílací rada se příští týden opět vrátí k digitálním TV licencím

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Výběrové řízení na digitální televizní licence, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání řeší již téměř rok a půl, se zřejmě pohne kupředu. Předseda rady Václav Žák dnes ČTK řekl, že se rada bude tendrem zabývat opět příští týden na svém zasedání. Rada většinou hlasů tendr přerušila na konci února s odůvodněním, že chce s provozovateli digitálních sítí probrat finanční situaci uchazečů o licence.

Členové rady si již podle Žáka obraz o ekonomické síle uchazečů o licence na základě jednání udělali. Podle předsedy rady hrají v tendru podstatnou roli atraktivita programu a ekonomická způsobilost žadatelů. "Pokud by zkrachoval dva a více projektů, tak by to výrazně ovlivnilo provozovatele sítí," zdůvodnil Žák jednání s provozovateli sítí.

Nynější tři dočasné digitální sítě provozují společnosti Radiocom, Czech Digital Group (CDG) a Český Telecom. Předseda představenstva CDG Leoš Pohl tento týden na semináři o digitalizaci uvedl, že z uchazečů o licence, kterých je přes tři desítky, s nimi o podmínkách komerčního provozu v jejich sítích jednala asi třetina. "U dvou třetin mám pochybnosti, že mají jak své projekty financovat," řekl Pohl.

Pohl také upozornil na to, že na počátku tendru na digitální licence byli uchazeči v nevýhodě, neboť provozovatelé sítí jim nemohli poskytnout téměř žádné informace o podobě sítí v době tehdy vzdálenější než dva roky. To jim ztěžovalo vytváření dlouhodobých obchodních plánů s případnou TV stanicí, pokud by dostali licenci.

Nyní se ale podle Pohla s posouváním startu komerčního digitálního vysílání dostávají do nevýhody provozovatelé sítí, kteří musejí financovat provoz sítí, ačkoli vysílací rada stále neudělila licence. Sítě tak nemají zákazníky, kteří by jim za vysílání programu platili podle standardních obchodních podmínek. "Už pátý rok jsme v pohotovosti, a to nás stojí nějaké peníze a stát nás více a více dostává do dluhů," uvedl Pohl.

Podle Pohla je ale nyní situace lepší, neboť Český telekomunikační úřad je již seznámil s plánem, jak mají vypadat digitální sítě v budoucnu, kdy se začne vypínat analogové vysílání, a další detaily přechodu. To se také promítne do jednání s uchazeči o vysílání v jejich síti.

Detaily o budoucí podobě sítí obsahuje takzvaný Technický plán přechodu, na němž ČTÚ pracuje. Plán počítá například s tím, že analogové vysílání by mělo skončit do roku 2012, první analogové vysílače se zřejmě vypnout před rokem 2008. Úřad bude navrhovat za termín úplného vypnutí analogu snadno zapamatovatelné datum, buď 9. září 2009 nebo 10. října 2010.

Pokrok v otázce ekonomické způsobilosti uchazečů bude mít podle předsedy vysílací rady i kladný vliv na další vývoj tendru na digitální licence. "Otázku licencí opět otevřeme," poznamenal Žák.

Digitální vysílání v budoucnu zcela nahradí současné analogové. Lidem přinese více celoplošných i regionálních stanic v lepší kvalitě než nyní. Nutností pro příjem je ale zapojení převaděče digitálního signálu na analogový pro současné televizory, nebo si lze pořídit televizor se zabudovaným digitálním tunerem; ten je ovšem podstatně dražší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK