Akcie na pražské burze dopoledne propadly takřka o procento

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Akciový trh pražské burzy dopoledne zasáhla silná prodejní vlna. Zhruba o dvě procenta klesly akcie společností Zentiva a ČEZ a o více než procento oslabily cenné papíry firem Philip Morris či Český Telecom. Index PX v 11:30 přišel o 0,96 procenta na 1512,5 bodu, oznámila burza.

Tuzemský trh tak se připojil k rozvíjejícím se burzám, na nichž opouštěli pozice zahraniční investoři. "Nejsme výjimkou, klesá to v celém regionu. Domácí poptávka není schopná reagovat," shrnul makléř HVB Bank Dušan Jalový.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva sestoupily o 2,1 procenta na 1250 korun, což bylo podle Jalového poměrně překvapivé. Největším akcionářem Zentivy se totiž v minulých dnech stala francouzská Sanofi-Aventis v přepočtu za 1300 korun na akcii.

Společnost ČEZ oslabila o 1,8 procenta na 815,9 koruny, kurz firmy Philip Morris se sesul o 1,4 procenta na 16.171 korun a náporu prodejců neodolal ani Český Telecom, jehož cena spadla o 1,4 procenta na 511,3 koruny. "U Telecomu se sice mluví o vysoké dividendě, ale přesto se jej investoři zbavují," navázal.

Aktuální vývoj by mohl být podle Jalového dalším potvrzením postupných změn v náhledu na akcie v regionu, které kvůli vstupu do EU dlouho strmě rostly, ale nyní se jeví jako poměrně drahé. Po dalším růstu úrokových sazeb ve Spojených státech se atraktivita východní a střední Evropy dále snížila.

Index PX je novým hlavním cenovým indikátorem, který od 20. března předchozí dva burzovní indexy PX 50 a PX-D.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK