Putin: Požadavky USA blokují snahu Ruska dostat se do WTO

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. března (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes napadl Spojené státy, které podle něho brzdí proces jednání o vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). USA předložily řadu nových požadavků, které celý proces vrací zpět, řekl Putin na setkání s ruskými podnikateli v Kremlu. Rusko jedná o vstupu do WTO již 12 let.

"Dostali jsme bohužel od našich amerických kolegů seznam s požadavky na dodatečné dohody v otázkách, o nichž jsme si mysleli, že jsme je už dávno vyřešili," řekl Putin. Tyto požadavky celý vyjednávací proces "uměle vrací zpět", dodal. Oblasti, kde USA požadují další jednání, však nespecifikoval.

Rusko je největší ze světových ekonomik, která ještě není ve WTO. Ruští vyjednavači doufají, že vstupní jednání se završí v tomto roce, kdy Rusko předsedá skupině nejvlivnějších zemí světa G8. Moskva již sjednala nezbytné bilaterální dohody se všemi členy WTO, kteří o to požádali, včetně EU, Číny a Japonska, a zbývají již jen USA, Austrálie a Kolumbie.

Jednání s Washingtonem narážejí na rozpory v otázce liberalizace ruských finančních služeb. USA také podle západních diplomatů požadují razantní boj proti mediálnímu a softwarovému pirátství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK