EK chystá společný daňový základ pro firmy

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise budou příští týden schvalovat zprávu o stavu přípravy sjednoceného konsolidovaného daňového základu pro podniky v EU, kterou předloží maďarský komisař László Kovács. Bude v ní informovat členské státy o dosavadní práci a požádá je, aby se k tomuto záměru záhy co nejjasněji vyslovily. Ministři financí budou o sjednoceném daňovém základu jednat neformálně v dubnu a na řádném zasedání v červnu. Cílem je, aby nový předpis platil v roce 2008.

Zavedení společného základu, z něhož se vypočítávají podnikové daně, podporují rozhodně Francie, Německo, Itálie a některé další země. Odmítají ho Británie, Irsko a Slovensko. Česká republika zaujímala zatím spíše skeptické, v každém případě opatrné stanovisko. "Nemáme zásadní námitky proti společným pravidlům výpočtu daně, konsolidace se nám však nezamlouvá," uvedl český diplomatický zdroj.

Komise od začátku zdůrazňuje, že nemá úmysl sladit samotné daně, což zprvu požadovaly právě Francie či Německo. V obou zemích se poukazovalo na to, že zejména některé nové členské státy mají nízké zdanění podniků, a neměly by proto mít nárok na čerpání z evropských fondů. Kovácsova mluvčí Maria Assimakopuluová zdůrazňuje, že exekutiva EU se touto cestou nevydá.

"Smyslem není sladit daně, ale naopak podnítit daňovou konkurenci v EU tím, že budou díky stejnému daňovému základu srovnatelné. Nemá cenu se hádat o to, že v Irsku činí podniková daň 12,5 procenta a ve Finsku 26 procent, když není jasné, co všechno daňový základ zahrnuje. Je to falešná debata," uvedla.

Odmítla český argument, že lze připustit harmonizaci, tedy stejná pravidla pro výpočet, nikoli však konsolidaci, jež by zahrnovala započítávání výnosů dceřiných společností do daňového základu mateřské firmy. Právě toho se obávají země jako ČR, kde působí řada velkých západních podniků. "Jednou ze stěžejních otázek je, jak se bude zdaňovat zisk společností, jak se bude rozdělovat, pokud působí ve více zemích. Musíme najít přijatelnou metodu, jež se stane součástí konsolidace," uvedla mluvčí.

Komise argumentuje dále tím, že roztříštěnost podnikových daňových režimů v EU poškozuje firmy, které působí ve více zemích. Pro malé a střední podniky představuje zjišťování cizích daňových předpisů a přizpůsobování se jim zátěž odhadovanou na 2,6 procenta jejich zisku.

Podle Assimakupulové lze rozumět slovenskému argumentu, že sladěný daňový základ EU bude složitější a tudíž horší než jednoduchý a průzračný systém zavedený v Bratislavě. Kovács bude podle ní usilovat o to, aby budoucí evropský předpis byl snadný, jasný, srozumitelný a neobsahoval výjimky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK