E & Y: Téměř polovina firemních projektů v ČR má zpoždění

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Téměř polovina projektů realizovaných tuzemskými firmami končí se zpožděním a s vyššími náklady. Pro řízení projektů využívá přitom speciálních projektových manažerů 40 procent firem a téměř polovina jich má vlastní projektovou kancelář. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young zaměřeného na projektové řízení ve firmách v ČR.

Typický projekt, který firmy v ČR realizují, má náklady pod hranicí 100.000 dolarů (přibližně 2,4 milionu korun) a jeho realizace trvá tři až 12 měsíců. Realizované projekty se nejčastěji zaměřují na oblast IT, zlepšení v oblasti interních procesů a organizace a na vývoj nových produktů.

Průměrné zpoždění i průměrné zvýšení nákladů se shodně pohybuje okolo pětiny plánovaného času a rozpočtu. Ze zpožděním končí v ČR 46 procent všech projektů, u 35 procent projektů je překračován rozpočet. "Mezi pět nejfrekventovanějších příčin zmaření projektů patří: změny rozsahu či zadání, nedostatečná podpora vrcholového vedení, nedostatečný či příliš optimistický rozpočet či časový plán, nemotivující podnikatelský záměr a problémy v komunikaci," uvedl Senior Manager společnosti Ernst & Young Petr Knap.

Velikost projektového týmu se podle průzkumu pohybuje mezi pěti až deseti lidmi. Manažery projektů zhodnotila téměř polovina respondentů jako obvykle odborně fundované, bez dostatečné schopnosti projekt řídit. Pokud má firma vlastní projektovou kancelář, její průměrný počet zaměstnanců činí 2,5 osoby.

Mezi nejčastější nástroje, používané při projektovém řízení, patří projektové plány a harmonogramy, odhady nákladů, zprávy o postupu prací a určení projektových odpovědností. Naopak firmy nepoužívají nástroje řízení rizik a komunikační plány.

Průzkum realizovala společnost Ernst & Young na konci roku 2005. Zúčastnilo se jej 40 firem, z nichž většina má více než 500 zaměstnanců. Průměrné roční tržby zúčastněných firem dosahovaly téměř 6,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK