Česká měna smazala většinu ztrát a obchoduje se za 28,70 Kč/EUR

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Česká měna během dne smazala své dopolední ztráty. Kurz koruny vůči euru se pohyboval v 17:00 kolem 28,70 Kč/EUR. Úvod obchodování negativně ovlivnilo zvýšení sazeb v USA, avšak větší odliv kapitálu ze střední Evropy nenastal a zdejší měny včetně koruny potom až do závěru směřovaly vzhůru. Vůči dolaru se koruna obchoduje za 23,91 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"I přes strach z možných povodní koruna nakonec odpoledne ranní ztráty smazala, což by mohlo být dáno tím, že řada investorů splácí úvěry v českých korunách, kterými financovali své spekulace v zahraničí," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Podle něj již některé velké podniky hlásí, že z obavy z povodní zastavily svou výrobu. Zkušenosti z roku 2002 ukazují, že první dny povodní jsou spojeny s dočasným oslabením měny. "Budoucnost koruny tak překvapivě může záležet na množství srážek v příštích dnech," uvedl.

Potvrzení výskytu vysoce patogenního viru ptačí chřipky v ČR koruna ingorovala.

Ve čtvrtek bude Česká národní banka jednat o sazbách. Trh změnu neočekává a na blížící se jednání podle ekonomů nijak nereaguje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK