Moody's zlepšila výhled ratingu České republiky

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zvýšila výhled úvěrových hodnocení České republiky ze stabilního na pozitivní, a otevřela tak cestu ke vlastnímu zlepšení ratingů. Agentura tím ocenila lepšící se makroekonomickou situaci země a snahy o strukturální reformy.

Hlavní ratingy českých závazků v zahraničních měnách i v korunách jsou nyní u Moody's na A1. Jejich výhled je nyní lepší díky postupné eliminaci rozpočtových nákladů českých transformačních institucí, zejména nákladů na restrukturalizaci bankovnictví. Pomohly tomu i reformy směřující ke zlepšení rozpočtové bilance, uvedla Moody's.

Díky tomu se podle Moody's usnadní vstup Česka do kurzového režimu ERM-2, který je předstupněm pro přijetí eura. Také to postupně zlepší stav veřejných financí a sníží náklady obsluhy dluhu.

Podle ratingových známek se orientují zahraniční investoři do dluhopisů. Čím vyšší je rating, tím levněji si může země půjčovat na mezinárodních trzích. Krok Moody's se týká hodnocení českých dluhopisů v cizích měnách i v korunách a bankovních vkladů.

Loni v listopadu zlepšila výhled ratingů České republiky konkurenční agentura Standard & Poor's. Ta hodnotí dlouhodobé devizové závazky ČR na stupni A minus a krátkodobé závazky stupněm A-2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK