Sobotka: Škody při záplavách pokryjeme z rozpočtových zdrojů

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 30. března (ČTK) - Škody způsobené současnými záplavami se podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) podaří vládě pokrýt ze zdrojů státního rozpočtu. Podle něj škody nedosáhnou takových rozměrů jako při záplavách v roce 2002. Řekl to ministr v Olomouci po návštěvě Jihomoravského kraje.

MF očekává, že budou shromážděna data o škodách, které v obcích vznikly. "Pravděpodobně využijeme systému informací z krajů a z jednotlivých obcí a připravíme konkrétní dotační programy podobně jako po minulých povodních z hlediska infrastruktury, která je vodou nejvíce postižená," řekl. Podle něj jde o komunikace, chodníky, mosty, mostky či obecní objekty. "Myslím si, že rozsah škod bude nižší než po minulých povodních. Zatím ta situace v terénu tomu nasvědčuje. Doufám, že budeme mít štěstí a že tomu tak bude," uvedl. který dnes navštívil nejvíce postižené oblasti jako je Znojmo, Břeclav i Hodonín.

Podotkl, že vláda zatím zřejmě mimořádné zdroje nebude muset hledat. "Nemyslím si, že budeme muset chodit do Poslanecké sněmovny proto, aby nám schválila větší limit výdajů. Alespoň tak se ta situace vyvíjí a doufám, že vše dopadne dobře," doplnil. Sobotka navštívil nejvíce postižené oblasti na jihu Moravy, kde za ČSSD kandiduje do Poslanecké sněmovny.

Extrémní povodně podle odborníků hrozí až do soboty v Jihomoravském a Zlínském kraji. S rozvodněnými řekami se však potýkají i ostatní kraje v zemi. Česko navíc znovu zasáhnou deště.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK