MfD: ODS souhlasí s ekologickou úpravou daní

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Kvůli ekologické daňové reformě se po volbách zřejmě řidiči dočkají dražšího benzinu. Po sociálních demokratech, lidovcích a zelených ve čtvrtek poprvé i ODS jasně řekla, že v určité podobě bude reformu prosazovat i ona. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

"Zavázali jsme se k tomu Evropské unii. Ale nepřipustíme nic na rámec její směrnice a budeme trvat na tom, že se musí snížit jiné daně," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek. Ekologická daňová reforma je jedním z témat, které po volbách může zkomplikovat koaliční jednání. Stane se tak, pokud o vládě budou jednat občanští demokraté s lidovci a zelenými.

Topolánek ve čtvrtek uvedl, že podle představy ODS bude ekologická daňová reforma spočívat v úpravě spotřebních daní, nikoliv v oblasti DPH. Lidovci a zelení chtějí zachovat dvě sazby DPH, ODS prosazuje rovnou daň 15 procent.

Podle stínového ministra životního prostředí Bedřicha Moldana určitě ODS nepřistoupí na zákaz topení uhlím, jak to chtějí zelení. Postihlo by to totiž hlavně důchodce a chudé, řekl Moldan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK