ČSÚ: Ceny pohonných hmot v ČR rostou o desítky haléřů

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot v týdnu do pondělí 27. března opět rostly. Vzestup cen byl výraznější než o týden dříve, nejprodávanější benzin Natural podražil na litru o 75 haléřů, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

O 74 haléřů na 28,65 Kč/l podražila motorová nafta, bezolovnatý benzin Special 91 zdražil o 67 haléřů na 28,22 Kč za litr. Klesla pouze cena LPG, a to z 16,58 koruny za litr na 15,96 Kč/l.

Růst cen pohonných hmot potvrzují také pondělní čísla společnosti CCS. Nejprodávanější benzin Natural podle ní zdražil za poslední týden o 75 haléřů na průměrných 28,90 Kč za litr. Cena nafty stoupla o 77 haléřů na 28,62 koruny.

"Vzhledem k tomu, že koruna měla v posledních dnech oslabující tendenci k dolaru, dalo se s podražením počítat, ale tento skok byl skutečně velký," reagoval na vývoj cen pohonných hmot analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj ceny porostou i v dalším období. Dají se totiž očekávat vysoké ceny ropy, a navíc se prý dá počítat i s oslabováním koruny k dolaru. "Nedivili bychom se, kdyby v průběhu dvou měsíců podražil Natural 95 na 30 korun za litr," dodal.

Analytici investiční banky Goldman Sachs ve čtvrtek potvrdili svůj odhad, podle něhož bude po zbytek roku průměrná cena americké lehké ropy 69,50 dolaru. To by znamenalo, že během roku ceny ještě výrazně vzrostou, protože dosud se pohybovaly spíše kolem 60 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK