Nová pravidla pro výpočet konsolidované kapitálové přiměřenosti

31.03.2006 | , KCP
Tiskové zprávy


Komise pro cenné papíry vydává pod č. 105/2006 Sb. novelu vyhlášky o pravidlech pro výpočet kapitálové přiměřenosti obchodníka s cennými papíry, který není bankou. Vyhláška Komise o kapitálové přiměřenosti se nově doplňuje o právní úpravu výpočtu kapitálové přiměřenosti na konsolidovaném základě, a to pro nebankovní obchodníky s cennými papíry a některé finanční holdingové společnosti.

Novelou vyhlášky se završuje implementace směrnice Rady č. 93/22/EHS o investičních službách v oblasti cenných papírů a směrnice Rady č. 93/6/EHS o kapitálové přiměřenosti investičních podniků a úvěrových institucí do českého právního řádu.

V dosavadní úpravě kapitálové přiměřenosti na individuálním základě dojde rovněž k několika změnám. Zejména se bude jednat o novou úpravu kapitálového požadavku k reverzním repům a půjčkám cenných papírů nebo komodit, a dále o oblast odečitatelných položek u kapitálu obchodníka s cennými papíry. V souvislosti s rozšířením předmětu vyhlášky a změnou struktury jsou nově upraveny informační povinnosti a požadavky na vnitřní kontrolní mechanismy.

Dopad novely vyhlášky na sektor obchodníků s cennými papíry bude omezený zejména z důvodu nízkého počtu konsolidačních celků, na které by se ustanovení vyhlášky mohla vztahovat. Změny v oblasti repo operací omezují systémová rizika existující při opakované repo operaci se stejnými cennými papíry.

Novela vyhlášky nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy 31. března 2006. Podle přechodných ustanovení novely jsou dozorované subjekty povinny poprvé plnit informační povinnosti do 31. července 2006.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy