Japonské akcie dnes zpevnily, za rok přidaly 46 procent

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes mírně zvýšily a poslední den finančního roku tak posunuly téměř šestileté maximum. Analytici předpokládají, že trh má předpoklady k dalšímu růstu, mimo jiné díky tomu, že se zlepšuje stav japonské ekonomiky. Za celý fiskální rok se hodnota hlavního indexu zvýšila o 46 procent.

Index Nikkei 225 zpevnil o 14,32 bodu a den uzavřel vyšší o 0,08 procenta na hodnotě 17.059,66 bodu. Podobně širší index Topix si připsal 0,09 procenta na 1728,16 bodu.

Fiskální rok v Japonsku trvá od dubna do března. Hlavní index Nikkei si v posledním čtvrtletí připsal zisk 5,9 procenta a roste už tři čtvrtletí v řadě.

"Měli jsme dobrý rok a já předpokládám, že další takový bude v příštím fiskálním roce. Ekonomika je na tom dobře a zvyšují se i ceny pozemků, což podporuje náladu mezi spotřebiteli a zvyšuje jejich ochotu riskovat," domnívá se hlavní investiční analytik společnosti Yasuda Asset Management Masaki Iso.

Dnes se zvyšovaly především akcie bank, kde investoři spoléhají na pokračující růst zisku. Naopak automobilka Honda Motor oslabovala a s ní i další podniky, jejichž akcie v posledních dnech zaznamenaly výraznější růst. O dalším vývoji rozhodne pondělní zpráva japonské centrální banky o stavu podnikatelské nálady v zemi.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, který se tak odpoutal od sedmitýdenního minima k euru. Měna čerpá z přesvědčení, že centrální banka bude pokračovat ve zpřísňování měnové politiky a přistoupí i ke zvyšování úrokových sazeb.

Jádrový index inflace spotřebitelských cen se v Japonsku v únoru zvýšil o 0,5 procenta a zaostal tak za odhady trhu, který očekával růst v rozsahu 0,6 procenta. Ceny se však zvyšují už čtyři měsíce a kurz jenu tedy nezačal klesat v obavách, že by centrální banka odsunula zvyšování úroků.

V závěru obchodování kurz jenu k dolaru vzrostl na 117,36 z předchozích 117,54 JPY, k euru klesl na 142,55 ze 141,94 JPY, ale odpoutal se od ještě nižších hodnot. Euro k dolaru zpevnilo na 1,2145 z předchozího kurzu 1,2066 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK