Firmě Fatra způsobila voda z řeky Moravy milionové škody

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 31. března (ČTK) - Voda z řeky Moravy způsobila velké škody společnosti Fatra Napajedla. Firma musela kvůli zaplavení nedaleké trafostanice zastavit ve středu večer výrobu. Voda již pronikla také do kanalizace a sklepních prostor některých budov v areálu firmy. Fatra předběžné škody odhaduje na několik milionů korun, řekl generální ředitel Petr Síleš.

"Demontovali jsme elektromotory z prostor, u nichž hrozilo zatopení, do bezpečí jsme přesunuli také všechny chemikálie," poznamenal Síleš. V továrně nyní pracuje pouze krizový štáb a lidé provádějící záchranné práce. "Vodu odčerpáváme pomocí výkonných čerpadel naší čističky odpadních vod a samostatných čerpadel. Pomáhají nám i hasiči a jiné firmy," dodal.

Situace se podle Síleše ale začíná stabilizovat. "Pokud se nestane nic mimořádného, další majetková újma nehrozí. Otázkou ale zůstává, jak rychle se nám podaří obnovit výrobu," poznamenal ředitel.

Fatra Napajedla se zabývá především výrobou podlahovin, izolačních, technických, hygienických a potravinářských fólii, dopravních pásů či vytlačovaných profilů z PVC.

Poblíž areálu firmy zaplavila rozvodněná řeka také rozsáhlou rekreační oblast s chatkami. Hladina Moravy se dnes stabilizovala, místy klesá. Na řece však stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Nejohroženějším městem v regionu zůstává Uherské Hradiště, kde stále trvá stav nebezpečí, který hejtman vyhlásil ve středu v noci. Na žádném místě Zlínského kraje voda ve větší míře nepoškodila obydlené části.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK