Průzkum: Česko je pro německé investory stále velmi atraktivní

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Česko je pro německé firmy hned po Slovensku druhou nejatraktivnější zemí. Němečtí investoři nadále hodnotí Českou republiku kladně, stále častěji se však z jejich řad ozývá volání po reformách podnikatelského prostředí či boji s korupcí. Vyplývá to z ankety, kterou mezi německými podniky působícími v ČR vypracovala Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Německé firmy od roku 1994 do loňska oznámily v ČR 118 investičních projektů v předpokládané hodnotě téměř 116 miliard korun, a jsou tak nejvýznamnějšími investory v zemi.

Výkonný člen představenstva komory Dieter Mankowski dnes novinářům řekl, že Slovensko získalo mezi investory dobrou pověst hlavně díky zavedení rovné daně. Druhá ČR však na tom také není špatně. "Vzhledem k celkově pozitivnímu vývoji v zemi by se tři čtvrtiny dotázaných podniků opět rozhodly ve prospěch této země (ČR)," uvedl Mankowski.

Téměř polovina všech dotázaných německých podniků považuje české hospodářství za dobré a 47 procent za uspokojivé. "Pouhých pět procent současnou ekonomickou situaci hodnotí jako špatnou," prohlásil Jan Immel z komory. Pro letošní rok počítá 31 procent dotázaných německých společností se zlepšením českého hospodářství a pouze dvě procenta mu předpovídají horší časy. "Pokud si uvědomíme, že rok 2005 byl dosud nejlepším rokem českého hospodářství, dokumentuje uvedený odhad důvěru německých firem v tuto zemi," poznamenal Mankowski.

Němečtí investoři pozitivně hodnotí kvalifikaci českých zaměstnanců, pracovní náklady i kvalitu lokálních dodavatelů. Naopak nespokojeni jsou s fungováním státní správy, bojem proti korupci a transparentností veřejných zakázek. Tato kritéria dostala od německých firem nejhorší hodnocení.

Němečtí investoři také upozornili na nezbytnost reforem trhu práce. "Zhruba dvě třetiny loni v prosinci dotázaných společností prohlásily, že na pracovním trhu není dostatek kvalifikovaných mladých pracovních sil především v technických oborech," upozornil Mankowski. Podle německých společností česká učiliště kladou velký důraz na teorii.

Německé podniky volají také po dalších reformách, které by měly v budoucnu zachovat vysokou atraktivitu ČR v očích investorů. Kromě reformy daňového systému požadují firmy především jasný pokrok v boji proti korupci a kriminalitě. Právní jistota podle německých podniků stále není v ČR dostatečná, a Česko by nemělo otálet ani s reformami zdravotnictví a důchodového systému. "Podněty podniků lze číst jako přehled neudělaných domácích úkolů," poznamenal Immel.

Podle agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest mají německé firmy stále velký zájem o Českou republiku a uvažují o dalších investicích v tuzemsku. "Investovat v ČR mají nyní zájem především středně velké německé firmy. Po vhodné lokalitě se ale rozhlížejí také zástupci mezinárodních koncernů. Projekty investorů sahají od výrobních závodů až po centra strategických služeb a technologická centra pro vývoj produktů," řekla loni v prosinci ČTK ředitelka zastoupení agentury CzechInvest v Německu Renáta Haklová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK