Pekárny: Pečivo zdraží možná do pololetí

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. března (ČTK) - Pečivo možná podraží do konce letošního pololetí. Vyplývá to z vyjádření některých předních pekárenských společností. Výrobci tvrdí, že ceny se musí zvýšit kvůli růstu nákladů, především na energie. Jak velký růst bude, zatím neupřesnili. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila by mohly chleba, pečivo a další pekárenské výrobky podražit na pultech až o čtvrtinu.

Jednání s odběrateli hodlá v nejbližších dnech zahájit firma Penam. Růst nákladů totiž podle generálního ředitele Jaroslava Kurčíka už nelze řešit jen úspornými opatřeními, která firma provádí. O kolik se ceny pečiva z produkce Penamu zvednou, Kurčík na dnešním setkání s novináři neupřesnil. Záleží na výsledcích jednání s obchodními řetězci.

Kvůli zdražování energií a dalších vstupů hodlá Penam například zavřít cukrárenský provoz pekárny v Prostějově. Z jeho 50 zaměstnanců 35 propustí, 15 přejde do zmodernizovaného pekárenského provozu. Penam v současnosti zaměstnává zhruba 2200 lidí a provozuje mimo jiné 11 pekáren.

"Je jednoznačné, že zdražíme, protože to už nejde, není jiné cesty," řekl mluvčí Delta Pekáren Jaroslav Pomp. Například výdaje pekáren skupiny za plyn se meziročně zvedly o 31 procent, dražší jsou i další energie a vstupy. Firma zatím provádí kalkulace, pak zahájí jednání s odběrateli. Růst cen lze podle něj čekat do půli roku.

Také firma Odkolek podle generálního ředitele Jana Jedličky ještě počítá, o kolik by potřebovala zdražit a s odběrateli v kontakt zatím nevstoupila. Náklady se ale zvedly natolik, že ceny nemohou zůstat na současné úrovni, uvedl Jedlička s tím, že změna by měla nastat do pololetí.

Ceny pečiva se podle pekárenských firem od roku 2003 prakticky nezměnily a pekárenské odvětví kvůli růstu nákladů trpí nedostatkem peněz na investice či odpovídající mzdy.

Delta Pekárny a Odkolek jsou předními společnostmi na domácím trhu s pečivem. Fúzi jejich vlastníků, společností United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg, povolil koncem února Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Oba tuzemští výrobci pečiva zůstávají podle Pompa v současné podobě se stejnými organizačními strukturami a vedením. Penam je dalším čelním pekárenským podnikem v tuzemsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK