Česká pojišťovna již nepojistí toho, kdo byl vyplavený

01.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Česká pojišťovna kvůli povodňovým škodám zpřísnila uzavírání smluv. Kdo měl nebo nyní má doma velkou vodu, toho už příště proti škodě neochrání. Tuto změnu pojišťovna ohlásila v pátek, ještě ve čtvrtek byla pravidla jiná. Napsala to Mladá fronta Dnes.

"Pokud byl někdo v uplynulých deseti letech jednou zaplaven, Česká pojišťovna mu nemovitost pojistí, ale s vyloučením rizika záplava/potopa," uvedl pro Mfd mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Zároveň dodal, že tato změna je jenom dočasná.

Konkurenční velké pojišťovny Kooperativa a Allianz v pátek uvedly, že zatím obchodní politiku měnit nebudou. "Bude to záležet na celkové výši škod, které pojišťovnám vzniknou," řekl Milan Káňa z Allianz.

České pojišťovny se naučily riziko vytopení lépe hlídat. Po trojích ničivých záplavách je více oblastí považováno za rizikové. Po povodních z roku 2002 začaly pojišťovny vesměs uplatňovat zásadu "dvakrát a dost". To znamená, že pojistku odmítly nikoli po prvním, ale až po druhém vyplavení.

Kdo byl vyplaven jednou, ten dostal pojistku s přirážkou. Ta mohla podle Marka Vícha z Kooperativy činit až sto procent. "Ve vysoce rizikových místech nelze majetek proti těmto pojistným nebezpečím pojistit," dodal Vích.

Pojišťovny kvůli vysokým ztrátám po povodních z roku 2002 zaváděly i jiná opatření. Pojistky podstatně zdražily a například Kooperativa zavedla spoluúčast nejméně deset tisíc korun.

Za současné povodňové škody lidé peníze ještě dostanou, pojišťovna však nemusí pojistku obnovit. Jakmile nastane pojistná událost, pak podle Bálka může pojišťovna smlouvu vypovědět a navrhnout nové podmínky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK