Japonské akcie uzavřely na mnohaletých maximech

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. dubna (ČTK) - Japonské akcie v pondělí uzavřely na mnohaletých maximech poté, co klíčová zpráva o vývoji podnikatelské nálady ukázala, že oživení japonské ekonomiky pokračuje. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 1,6 procenta na 17.333,31 bodu. To představuje nejvyšší konečnou hodnotu od července 2000.

Širší index TOPIX vzrostl o 1,5 procenta na 1754,64 bodu, tedy na nejsilnější závěrečnou úroveň od února 2000. Předtím se vyšplhal až na více než 14leté maximum 1758,04 bodu, napsala agentura Reuters.

Zpráva japonské centrální banky dnes ukázala, že podnikatelská nálada mezi velkými japonskými průmyslovými výrobci se v prvním čtvrtletí poněkud zhoršila. Údaje svědčící o nadále silných kapitálových výdajích však naznačily, že solidní ekonomický růst se v Japonsku udrží.

Výrobce spotřební elektroniky Sony stoupl o 1,5 procenta a jeho konkurent Matsushita Electric Industrial o 1,7 procenta. Producent elektronických součástek TDK posílil dokonce o 3,5 procenta poté, co podnikatelský deník Nihon Keizai oznámil, že firma očekává silný nárůst provozního zisku.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči jenu díky spekulacím o tom, že se japonští investoři více zaměří na zahraniční dluhopisy. V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu vyšplhal na téměř třítýdenní maximum 118,65 JPY. Euro k dolaru kleslo zhruba o 0,6 procenta na 1,2040 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK